RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji
Džemati u svijetu

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji

Većina Bošnjaka koji žive u Italiji su tu pristigli radi ratnih zbivanja u BiH od 1992. do 1995. godine. 30.11.2019. se formirala Islamska Zajednica Bošnjaka u Italiji čije je sjedište u Gaglianico (Biella).

Četiri su za sada džemata osnovana u Italiji i to džemat Biella,  džemat “Nur” Verona, džemat “Ital – Bosna” Vallecamonica i džemat “Ilm” Piacenza.

Najmlađa organizirana Islamska zajednica Bošnjaka u dijaspori jeste ona koja je prije nešto više od godinu osnovana u Italiji. Iako su Bošnjaci u ovoj zemlji još 2010. godine počeli s organiziranjem Islamske zajednice i džemata, formalno-pravne aktivnosti ozvaničene su tri mjeseca prije početka pandemije korona virusa, koja je u sjevernom dijelu Italije ostavila razorne posljedice.

Na čelu Islamske zajednice Bošnjaka Italije jeste Nermin Fazlagić, Sarajlija koji govori čak deset stranih jezika. Osim u okviru Islamske zajednice, Fazlagić je aktivan i u nekoliko udruženja, a značajno je napomenuti da sve aktivnosti provodi na volonterskoj osnovi.

Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI)  formirana je 30. novembra 2010. u gradu Gaglianico, koji pripada općini Biella, na sjeverozapadu Italije, u prostorijama Džemata Biella. Na svečanoj ceremoniji osnivanja su bili prisutni predstavnici tri džemata: Džemat Biella, Džemat Ital-Bosna iz regije Valle Camonica i Džemat NUR iz Verone.

Predstavnici ova tri džemata ušli su u izvršni odbor krovne organizacije za Italiju, time što će svaki budući džemat koji bude htio pristupiti ovom projektu isto tako imati pravo na svoje predstavnike u krovnoj organizaciji. Vrijedno spomena je to što je odlučeno da sjedište Džemata Biella bude ujedno i sjedište krovne organizacije na nivou Italije, to jeste Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji (IZBI).

Planova je zaista bilo mnogo, bile su pripremljene aktivnosti, dovođenje predavača iz Bosne, međutim, nakon samo tri mjeseca od zvaničnog stvaranja zajednice, zadesila nas je ova pandemija. U tom smislu, sve aktivnosti koje smo bili pripremili su stavljene na čekanju, međutim, postavila se tu dilema: kako da jedna zajednica koja se upravo treba afirmirati i iskoristiti maksimalno ovaj početni period euforije i želje za radom uopće radi ?

Koja je svrha jedne zajednice koja ne može ni da ima aktivnosti ? U tom smislu smo znali odgovoriti veoma racionalno na novi izazov i, umjesto da zamrznemo sve ili da jednostavno odustanemo, samo smo promijenili način rada i usmjerili naše snage na virtualni svijet. Mekteb je postao online mekteb, predavanja s gostima iz Bosne su postala Zoom predavanja, čak i izvođenje ilahija i kasida su se pomjerila na Zoom.

U tom smislu, mislimo da je ta odluka bila pun pogodak jer, kako su ljudi još masovnije trošili svoje vrijeme na internetu tokom pandemije, možda smo tim potezom uspjeli pristići i do većeg broja ljudi! Jedan faktor koji nam je sigurno dao puno nade je što se broj djece u mektebima čak povećao tokom online nastave, što je znak da, ako je naša zajednica preživjela ovaj izazov, ako je znala položiti ovako težak ispit, ne postoji više ništa što će je moći zaustaviti ubuduće.

Džemat Biella trenutno je jedini posjeduje džematske prostorije i koji ima izvanrednu saradnju s gradskim vlastima. Na osnovu saradnje koja se razvila tokom godina, u Bielli su veoma dobro upoznati s radom našeg džemata i bez problema dobijaju sve potrebne dozvole za rad u granicama zakona.