RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije džemata “Hidaje” u Minhenu
Džemati u svijetu

Postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije džemata “Hidaje” u Minhenu

U džematu Hidaje u Minhenu, Islamska zajedncia Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD), u subotu, 30. marta 2024. godine, održana je svečanost postavljanja kamena temeljca za prvu bošnjačku džamiju u ovom gradu.

Uz prisustvo visokih dužnosnika Zajednice, uključujući glavnog imama Medžlisa Bayern Izet-ef. Bibića, potpredsjednika IGBD-a Hamid ef. Pintola, te članove Odbora i immo/bau tima, svečanost je označila važan korak ka obogaćivanju kulturnog i vjerskog života muslimana u Minhenu.

Na samom početku svečanosti prisutnima se obratio imam džemata dr. Damir-ef. Babajić, koji je iskazao zadovoljstvo što je dio posebne priče, ostvarivanja dugogodišnjeg sna džemata.

Prisutne su poselamili i iskazali svoje zadovoljstvo uspjehom džemata Hidaje i glavni imam Bibić, kao i potpredsjednik Pintol.

Govornici su istaknuli značaj ovog projekta kao simbola integracije i raznolikosti, te su pozvali sve Bošnjake, muslimane, građane Minhena, bez obzira na vjeru ili kulturu, da podrže ovaj projekat, izgradnju džamije kao simbol tolerancije i međusobnog poštovanja.

Uz tekbire, blagoslov, dove i simbolično postavljanje kamena temeljca označili su početak izgradnje ove džamije, koja će služiti kao središte Zajednice i mjesto duhovnog okupljanja za Bošnjake, sve ljude, u ovom gradu.

Uzbuđenje i entuzijazam bili su opipljivi među prisutnima, dok su gledali kako se ostvaruje dugogodišnji san o vlastitom mjestu za molitvu, učenje, mekteb, druženje i zajedništvo.

Svečanost postavljanja kamena temeljca završila je s dovom koju je proučio Abdulvehab-ef. Vehabović, jedan od imama džemata, ali i osjećajem nade i optimizma, naglašavajući važnost dijaloga i suradnje u izgradnji bolje Zajednice za sve njene članove.