RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Centralno obilježavanje Kurban-bajrama Muftiluka zeničkog u Čaršijskoj džamiji
Džemati u BiH Religija

Centralno obilježavanje Kurban-bajrama Muftiluka zeničkog u Čaršijskoj džamiji

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević u nedjelju će u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici održati bajramsku hutbu te predvoditi bajram-namaz na centralnoj svečanosti obilježavanja Kurban-bajrama za područje Muftiluka zeničkog.

Program će učenjem sabah-namaza, zatim sure Jasin, ilahija te učenjem odlomaka iz Kur'ana i vazu-nasihata, koji će održati glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Sumedin ef. Kobilica, početi već u 4.20 sati.

Nakon klanjanja bajram-namaza, koji će se klanjati i u prostoru novoizgrađenog Islamskog centra “Sultan Ahmed“ Zenica u 6.30 sati, u prostorijama Medžlisa IZ  Zenica bit će upriličeno i tradicionalno bajramsko čestitanje.

Istog će dana, u 19 sati će na Trgu Alija Izetbegovića biti održan i Bajramski koncert, na kojem će nastupiti Armin Muzaferija i hfz. Aziz Alili.

Drugog dana Bajrama, u ponedjeljak, 17. juna od 8.00 do 14.00 sati biti realizirana akcija prikupljanja kurbanskih kožica u svim džematima tog muftijstva, a u 16.00 sati će početi i podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana za medrese prve grupe, a u 18.00 sati i podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana za medrese druge grupe.

Trećeg dana Bajrama, u utorak, 18. juna bit će upriličena i podjela bajramskih paketića djeci vrtića u PPU ‘’Lastavica’’, u JU ‘’Dom porodica’’ Zenica koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja te djeci iz Udruženju ‘’Dlan’’ Zenica, a planirana je i tradicionalna bajramska posjeta Kazneno-popravnom zavodu.

Zadnjeg dana Bajrama, bit će upriličen i bajramski prijem u novoizgrađenom Islamskom centru ‘’Sultan Ahmed’’ u Zenici, kao i bajramska zabava za djecu na Kamberovića polju “Radost Bajrama”.

 

(Preporod.info)