RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Tužan Bajram u Gazi: Palestinci klanjali u uništenoj džamiji, posjećuju mezarja dok traju izraelski napadi
Džemati u svijetu Magazin

Tužan Bajram u Gazi: Palestinci klanjali u uništenoj džamiji, posjećuju mezarja dok traju izraelski napadi

Palestinci su se jutros okupili u historijskoj Velikoj džamiji u Gazi, koja je u velikoj mjeri porušena u izraelskim napadima, kako bi klanjali bajram-namaz.

Velika džamija Omari, poznata i kao Velika džamija u Gazi, najveća je najstarija džamija u Gazi. Bogomolja je značajno uništena tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Velika džamija u Gazi jedno je od mjesta gdje su stanovnici palestinske enklave obavljali molitve tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana.

S među skoro 300 džamija u Gazi, od kojih je više od 200 potpuno uništeno, i dalje se čuje ezan, poziv muslimanima na molitvu.

Uprkos nedaćama, konstantnim izraelskim napadima i humanitarnoj krizi, vjernici utjehu i solidarnost pokušavaju pronaći u molitvi.

Tako je bilo i jutros. Dočekali su jedan od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanski bajram u ruševinama džamije.

Palestinci danas posjećuju mezarja najmilijih dok Gaza obilježava Ramazanski bajram usred izraelskih napada.

Iz Pojasu Gaze, gdje izraelska blokada i napadi traju čak i za vrijeme Bajrama, vlada velika tuga.

Nakon bajram-namaza Palestinci u Rafahu posjetili su mezare svojih najmilijih koji su ubijeni u izraelskim napadima koji traju od 7. oktobra prošle godine.

Izrael izvodi brutalne napade na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, a samo u proteklom mjesecu ramazanu izraelske snage izvele su najmanje 182 masakra i ubile najmanje 2.315 Palestinaca u blokiranoj i skoro u potpunosti devastiranoj enklavi na istočnoj obali Mediterana.

Posljednji dan ramazana bio je i najkrvaviji dan izraelskih napada iz zraka, sa kopna i sa mora.

U napadima izraelske vojske u posljednja 24 sata poginula su najmanje 153 Palestinca, a 3.439 je ranjeno. Povrijeđeni Palestinci se liječe u teškim i ograničenim zdravstvenim ustanovama.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.360 ​​Palestinaca, uključujući najmanje 14.500 djece i 9.560 žena, a 75.993 osobe su ranjene.

 

AA