RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Svečano otvorena džamija Džemata IKC Din Eindhoven u Nizozemskoj
Džemati u svijetu

Svečano otvorena džamija Džemata IKC Din Eindhoven u Nizozemskoj

U Eindhovenu, 12. maja 2024. godine, održano je svečano otvorenje džamije IKC Din koje je okupilo značajan broj članova i pripadnika Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj.

Događaju je prisustvovao dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, izaslanik reisul-uleme i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prenoseći selame i čestitke reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, dr. Mensur-ef. Malkić istakao je važnost jedinstva Bošnjaka, njihove povezanosti sa domovinom Bosnom i Hercegovinom, ali i aktivnom sudjelovanju u nizozemskom društvu.

– Čuvajte dini islam. Učvrstite svoju povezanost s domovinom, Bosna je naš toprak, to je naša zemlja iz koje smo potekli. Mnogi šehidi dali su svoje živote za to. U Bosni su mezarja naših očeva i djedova. Čuvajte vašu vezu sa domovinom, sa Bosnom i Sandžakom i čuvajte naš jezik bosanski i našu tradiciju i kulturu. Razvijajte i njegujte čvrste veze s Nizozemskom ističući se kao uzorni i pošteni građani. Na taj način ne samo da pridonosite jačanju domovine nego i afirmaciji Allahove vjere i pozicioniranju sebe i svoje zajednice. Drago nam je da ovo svečano otvorenje džamije u Džematu IKC Din u Eindhovenu realiziramo zajedno kao jednu od aktivnosti Rijaseta Islamske zajednice u okviru Manifestacije „Dani džemata i džamija“ koju organizira Uprava za vjerske poslove u saradnji sa organizacionim jedinicama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – poručio je direktor Malkić.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj Samir Hajdarević također je istakao važnost ovog trenutka za zajednicu.

– Agresija na našu domovinu rezultirala je uništavanjem mnogih džamija i drugih vjerskih objekata. Međutim, nismo mogli ni sanjati da će se iz toga roditi ideja naših Bošnjaka u Eindhovenu, u Nizozemskoj, da se okupe i izgrade Islamski Kulturni Centar pod imenom Din – rekao je Predsjednik.

Posebno emotivan trenutak bio je kada su polaznici mektepske pouke imali čast zajedno sa Izaslanikom reisul-uleme presjeći vrpcu, što posebno simbolizira njihovu ulogu u izgradnji i razvoju zajednice te buduću odgovornost u čuvanju pozitivnih vrijednosti.

Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj, Aldin-ef. Šahbazović, proučio je dovu povodom otvorenja džamije, dok su imami IZBN-a zajedno s domaćim učesnicima izveli vjerski dio programa, uz asistenciju Muhamed-ef. Mahmutovića, Bakir-ef. Čauševića, Alija-ef. Kurtanovića i Mustafe Peljto, predsjednika Džemata.

 

(Preporod.info)