RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Manifestacija “Dani Ajvatovice” 2024.
Kultura i tradicija Magazin Vijesti iz džemata

Manifestacija “Dani Ajvatovice” 2024.

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija “514. Dani Ajvatovice” bit će održana od 14. do 30. juna.

Kako je za Agenciju MINA izjavio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, manifestacija je detaljno pripremljena te će i ove godine ponuditi bogat program.

– Našim posjetiocima ćemo ponuditi mnogo vjerskih, kulturnih, edukativnih, sportskih i humanitarnih sadržaja. Nadamo se da će manifestacija privući veliki broj posjetilaca i da ćemo se svi okoristiti planiranim sadržajima – izjavio je muftija Adilović.

On je također ukazao na značaj ove manifestacije, jer se njome radi na očuvanju tradicije i identiteta naroda.

– Kroz manifestaciju ukazujemo na značaj i doprinosimo očuvanju naše vjere, kulture, tradicije, identiteta i domovine.

U prošlosti je bilo, ali i danas ima ataka na sve te vrijednosti, zato i kroz Ajvatovicu ukazujemo na njih i dajemo doprinos njihovom očuvanju i unaprjeđenju. Sve to, naravno, najviše radi generacija koje dolaze iza nas, te radi njihove sretnije budućnosti – poručio je muftija Adilović.

Program svečanog otvaranja manifestacije planiran je za petak 14. juna 2024. godine u 19.00 sati na Musalli u Pruscu, a centralni program bit će upriličen u nedjelju 30. juna 2024. godine na platou Ajvatovice, s početkom u 11.00 sati.

U okviru manifestacije planirani su brojni vjerski sadržaji, promocije knjiga, predstave, izložbe, okrugli stolovi, tribine, sportska takmičenja i mnogi drugi sadržaji.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Ona je danas mjesto susreta desetina hiljada muslimana.

(MINA)