RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Odense – Islamska Zajednica Bošnjaka Danske
Džemati u svijetu

Džemat Odense – Islamska Zajednica Bošnjaka Danske

Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj osnovana je 1999. godine, kada je osnovan i danas najveći džemat i okosnica ove zajednice, džemat Odense.

– Govoreći o historiji džemata, sjetit ćemo se da je džemat iznajmljivao prostorije sve do 2003. godine, kada su džematlije svojim sredstvima kupile i obezbijedile ovaj objekat, koji broji preko 550 kvadratnih metara. Naš objekat se sastoji od mesdžida, dvije učionice, sobe za rekreaciju, kafeterije, velikih prostorija za druženja, abdesthana, kuhinje. Vani imamo šadrvan, parking, igralište za djecu, a u našoj bašti smo uradili “Cvijet Srebrenice” – kazao je za Preporod.info Almedin-ef. Ibišević, imam ovog džemata.

Džemat Odense u kontinuitetu provodi brojne aktivnosti, klanja se beš-vakat, te vikendom u dvije grupe provodi mektepska pouka.

– Imamo između 40 i 50 djece koja redovno pohađaju mektepsku pouku. Želim istaći da imamo veliki broj učača Kur’ana. Efendija Kadrić, koji je bio imam džemata prije mene, izveo je 30, a ja 28 učenika. Od naših 800 članova, otprilike jedna trećina čita Kur’an i aktivni su učači. Naša omladina djeluje u okviru Mreže mladih dijaspore i naredne godine planiramo okupiti jednu veću grupu koja će ići na Marš mira u Srebrenici – kazao je ef. Ibišević.

Dodao je da imaju i školu bosanskog jezika, te da su u pregovorima sa danskim vlastima da se bosanski jezik izučava i u danskim školama, jer imaju dovoljan broj bosanske djece.

– Tako da ćemo to, ako Bog da, bosanski jezik imati i u danskim školama, a vlasti će biti dužne obezbijediti učitelje. Osim navedenih aktivnosti, imamo redovna druženja, redovna predavanja, određene online aktivnosti – kazao je Ibišević.

Ističući da je uposlen kao imam u punom radnom vremenu, ef. Ibišević je naglasio da je osiguravanje uslova za stalni angažman i boravak imama veliki izazov s kojim se suoačavaju u Danskoj.

Naglasio je da je Džematski odbor učinio zaista mnogo da osigura ostanak imama u Danskoj, te da su džematlije osigurale i novac za kupovinu imamskog vakufskog stana.

– Upravo smo u procesu kupovine stana. Također, ja sam od danskih vlasti dobio dozvolu da mogu obavljati vjenčanja. Gledamo da pravimo iskorake koji naši prethodnici nisu uspjeli, jer su bili zauzeti kupovinom prostorija, uređenjem, postavljanjem temelja ove priče – naglasio je ef. Ibišević.

Odziv džematlija je, kako smatra, jako dobar, te su oni redovno u velikom broju prisutni na namazima.

– Na našim druženjima često imamo i više od stotinu džematlija. Na džumi također imamo veliki broj, ne samo Bošnjaka nego i Albanaca, Arapa, Turaka. Ono čemu težimo u posljednje vrijeme jeste da poboljšamo odziv naše omladine i djece u mektebu, to nam je prioritet, džemat treba na nekome ostati – naglasio je on.

Za kraj, Almedin-ef. nam je kazao da je raditi u ovom džematu velika čast, ali i odgovornost.

– Ranije sam bio u ovom džematu i znao sam kakva je potreba za imamom. Da nije ove misije da pomažem islamu, Bošnjacima i Bosni iz Danske, nikada ne bih otišao iz Bosne i Hercegovine. Velika je odgovornost, ali je velika i volja da uradimo što više dobra – poručio je Almedin-ef. Ibišević, imam džemata Odense.

 

(Rabija Arifović/Preporod.info)