RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Gislaved – Islamska zajednica Bošnjaka Švedske
Džemati u svijetu

Džemat Gislaved – Islamska zajednica Bošnjaka Švedske

Početkom 1993. godine u Gislaved stižu prve veće grupe muslimana, izbjeglica od ratnih strahota u bivšoj Jugoslaviji. Većinu čine Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine, ali među njima i muslimani iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije.

Prvih nekoliko godina naša zajednica pripada Islamskoj zajednici iz Jönköpinga. Na nivou Švedske se organizira Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj, pa je samim time i Bošnjačka islamska zajednica iz Gislaveda jedan od suosnivača Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.

  1. godina je godina koja će zauvijek ostati upisana u historiju Bošnjačke islamske zajednice Gislaved. Naime, 19. februara 1999. godine zvanično je u Skatteverket upisana Bošnjačka islamska zajednica u Gislavedu, kao zasebna i punopravna zajednica, članica Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Za historiju će ostati i podatak da je prvi predsjednik Izvršnog odbora naše zajednice bio hadži Zijad Ališić, a funkciju imama obavljao je hadži Bizat ef. Abduramanovski.

Nešto duže vrijeme džemat funkcioniše u iznajmljenom poslovnom prostoru u centru grada, ali visoka kirija i neuslovnost tjerala nas je da selimo i preuređujemo skladišne prostorije u pristojan prostor za potrebe Islamske zajednice. Tek tu smo osjetili malo rahatluka i vidjeli kako je kada se ima, koliko toliko, uslovan prostor za funkcioniranje naše Islamske zajednice. Boravak u tom, u poređenju sa ranijim prostorima, veoma lijepom prostoru polagano je rasplamsavao želju za sopstvenim prostorijama.

U jesen 2012. godine složnošću svih naših džematlija krenulo se u kupovinu objekta džamije u kojoj se danas nalazimo, te je san o objektu za samo nekoliko sedmica ostvaren. Početkom 2013. godine uselili smo u sadašnju džamiju. Intezivnim radom na adaptaciji i sakupljanju navčanih sredstava 23. maja 2013. godine objekat je u potpunosti isplaćen i sa suzama radosnicama mnogih naših članova, postali smo vlasnici nove i prelijepe džamije. Džamije, koja je 5. oktobra 2013. godine po ISA alejhi-s-selamu, odnosno 29. zul-K’ade 1434. hidžretske godine svečano otvorena – odnosno proklanjana.

Pored brojnih i vrijednih džematlija, o funkcionalnosti džamije i džemata Gislaved brinu izabrani članovi džematskog odbora uz saradnju sa Islamskom zajednicom Švedske. Poslove  Imama džemata u periodu od Januara 2018. godine do JAugusta 2022. godine obavljao je hfz. Adis ef. Baručić.

Trenutni Imam je hafiz Damir ef. Osmanović …