RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Lipovice – Stara džamija – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Lipovice – Stara džamija – Kalesija

Ranije je za ovaj džemat službeni naziv bio Džemat Lipovice, ali sa mnogobrojnim izdvajanjima iz ovog nekad velikog džemata (Međaš, Kikači, Lipovice – Centar, Lipovice – Meškovići ), džemat je službeno nazvan Lipovice – Stara džamija.

Nalazi se 10 km sjeverozapadno od sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i spada među najstarije džemate na području Medžlisa.

Džemat Lipovice – Stara džamija ima oko 370 domaćinstava.

Postoji pretpostavka da je prva džamija u ovom džematu sagrađena u vrijeme Turaka Osmanlija na ovim našim prostorima. Građena je od drveta, kao i njezina prva munara. Zapaljena je tokom Drugog svjetskog rata, a na istim temeljima po završetku ratnog vihora mještani su ponovo sagradili džamiju od tvrđeg materijala. Renovirana je oko 1960. godine, a svoj sadašnji izgled dobila je ponovnim temeljnim renoviranjem i proširenjem 2006. godine.

U džamiji se obavljaju džuma-namaz, bajram-namazi i povremeno dnevni namazi, a mektepska nastava održava se u područnim mektebima dva puta u sedmici, subotom i nedjeljom.

stara-lipovacka-dzamija-5 stara-lipovacka-dzamija-7

Džemat Lipovice i Stara džamija, osim navedene džamije, imaju više kaburistana i četiri mekteba, i to u zaseocima Bukvari, Barčići, Meškovići i Ibralići.

Imamsku dužnost u ovom džematu obavljali su: Mehmed ef. Imamović, Ahmet ef. Hodžić, Nezir ef. Barčić, Adem ef. Bukvarević i Elsad ef. Suljanović, aktuelni imam džemata.

Izvor: mizkalesija.ba