RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Domislica – Maglaj
Džemati u BiH

Džemat Domislica – Maglaj

Pošto je ovaj džema'at povratnički još mnogi Domisličani se nisu vratili na svoja prijeratna ognjišta. Socijalni status džema'ata je nezadovoljavajući.

Veliki broj domačinstava je bez radnog odnosa. 26.06.1993. godine kompletan džema'at je morao napustiti svoja ognjišta i rasuti se po: Zenici, Željeznom Polju, Begovom Hanu i drugim mjestima. Prvi povratak je registriran 05. jula 1997. godine kada se uz veliki trud i napor mnogih uspjelo vratiti 15-tak Domisličana.

U mjesecu augustu 1997. godine ovaj džema'at je posjetila delegcija Rijaseta, Muftijstva i Medžlisa. Pošto je džamija bila porušena, ona se obnavlja u decembru 1997. godine. Takođe i imamski stan koji je bio zapaljen, obnovljen je u decembru 1997. godine.

Početkom 1998. godine obnovljena je i gasulhana. U subotu 31. januara, 1998. godine u 3 sata i 30 min. džamija je ponovo minirana, od strane pripadnika HVO-a.

Tokom 2000. godine napravljen je i izgrađen visoki minaret koji simbolizira vjerski život ovog džema'ata. 1939. godine izgrađen je mekteb u džema'atu. 1976. godine izgrađena je džamija. 1978. godine izgrađen je imamski stan. 1979. godine izgrađena je gasulhana. 1980. godine izgrađeni su i prateći objekti uz džamiju.

Imami koji su službovali u džema'atu:

– Mujo ef. Kusur,
– Mustafa ef. Kadušić,
– Meho ef. Kadušić,
– Salih ef. Bešo,
– Cvrčak ef. Ahmet,
– Mustafa ef. Brka,
– Mustafa ef. Skejić,
– Muharem ef. muminović,
– Asim ef. Kusur i
– Nafiz ef. Boloban.

Mutevelije u džema'atu:

– Cvrčak Sulejman,
– Kadušić Munif,
– Cvrčak Hasan,
– Kusur Smajo,
– Kadušić Jusuf,
– Kadušić Kasim,
– Kusur Ibrahim, Cvrčak Mevludin, Izet Kadušić.

VAKIFI: Kusur Mehmed, Dragonjić Mujo i Duda, Sirovica Zajko i Mevlija, Kusur Husein i Hatema.

ŠEHIDI I CIVILNE ŽRTVE RATA: 1992 – 1995. g. Kusur Senad, Kadušić Ahmet, Kusur Muris, Suljaković Mumin, Suljaković Mihana – živa zapaljena, Kadušić Šefik i Kadušić Nura.

Izvor: medzlismaglaj.ba