RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Gazi Alijin mesdžid – Švicarska
Džemati u svijetu

Džemat Gazi Alijin mesdžid – Švicarska

Džemat Gazi Alijin mesdžid (GAM) je formiran prije dvadeset i pet godina. Njegovo nastajanje korespondira nastajanju drugih bošnjačkih džemata u Švicarskoj.

Muslimani Bošnjaci sa šireg područja St. Gallena su osjetili potrebu za formirajnem džemata kroz koji će puniti svoje duhovne baterije i jačati svoju pripadnost vjeri.  Već 1991. godine počelo se sa prvim koracima u osnivanju džemata. Početkom 1993.godine džemat je formalno-pravno registrovan kod nadležnih vlasti u St. Gallenu. Od samog početka se nalazi u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj.

Obzirom da je džemat nastao u vrijeme dok je nad Bosnom i Hercegovinom vršena agresija, a goluroki  narod pružao otpor i branio bosanske gradove i sela, džemat je ponio ime osobe koja je u to vrijeme značila sinonim bosanskog otpora, bosanske državnosti, bosanskog ponosa i odlučnosti. Osobe čiju će pronicljivost, pravičnost, tolerantnost i zalaganje za opće dobro prepoznati ne samo Bosanci nego i dobri ljudi širom svijeta. Dakako radi se o rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku nezavisne države Bosne i Hercegovine. Džemat je dobio ime – Gazi Alijin mesdžid.

Lična karta džemata GAM
Naziv džemata:

a) službeni – Bosnische Islamische Gemeinschaft St. Gallen

b) interni – Džemat Gazi Alijin mesdžid St. Gallen

Broj članova:    310

Broj polaznika mektebske nastave: 105

Izvor: dzematsg.ch