Home » Džemat Atlanta – Amerika
Džemati u svijetu

Džemat Atlanta – Amerika

Atlanta je glavni grad američke države Georgija koja se nalazi na jugoistoku SAD-a, okružena Alabamom, Floridom, Sjevernom i Južnom Karolinom i Tenesijem.

Smještena u sjevernom dijelu Georgije, Atlanta je grad koji je zadnjih 10-15 godina doživljavao veliku ekspanziju. Trenutno broji preko 5 miliona stanovnika.

Prije brutalne agresije na našu domovinu BiH ovdje je živjelo svega 4-5 bošnjačkih familija.

Otrgnuti i protjerani iz svoje domovine BiH vihorom nezapamćene agresije i krvavog genocida, prve naše porodice i pojedinci su došli ovdje u toku 1993. godine. Pristizali su iz svih krajeva BiH. Mala grupa je svakodnevno postajala sve veća, rodbina se počela povezivati, jedni drugima su pomagali u dolasku. Ubrzo su se naši ljudi počeli organizovano družiti.  Priređivali su mevlude, tevhide, sportska takmičenja, teferiče, bajramska sijela. U organizaciji i vođenju, posebno vjerskih aktivnosti, isticao se vrijedni i agilni Ibro Tucaković. Iz svega toga pojavila se potreba i želja za formiranjem džemata.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Islamska zajednica Bošnjaka - Južna Kalifornija - USA/SAD
Baca

Prije formiranja Islamske zajednice, prvi Bošnjaci koji su ovdje došli formirali su humanitarnu organizaciju BACA koja se istakla u slanju humanitarne pomoći našem narodu u BiH kao i pružanju pomoći prvim muhadžirima koji su ovdje pristigli.

Izvor: zajednicabosnjaka.com