Home » Džemat Duisburg – Njemačka
Džemati u svijetu

Džemat Duisburg – Njemačka

U ovome dijelu grada Duisburga živio je veliki broj muslimana koji se poznavao već godinama i koji je osjetio potrebu formiranja džemata i iznajmljivanja prostorija za džamiju.

Ovaj džemat je u početku bio punkt džemata Essen i tada je brojao 23 člana.
Ideja o formiranju džemata pojavila se krajem 1986.godine da bi 23. februara 1987.godine bio potpisan ugovor za prostorije u ulici Friedrich-Engels br.27, a potpisao ga je Ramić Hasib koji je zajedno sa Habibović Safetom i Brčaninović Omerom bio incijator formiranja ovoga džemata.

Prvi inicijativni sastanak se održao 28.03.1987. na kome se raspravljalo o radu i registraciji džemata i dolasku imama iz tadašnje Jugoslavije.Tada je izabran i prvi odbor.

Kada je došao prvi imam Ramiz ef. Memiš džemat je brojao 45 članova koji su plaćali najmanje 20 DM, a mnogi su plaćali i više i po nekoliko godina kasnije.

Otvorenje ovih prostorija je bilo 26.04.1987. a džamiju je otvorila Husejić Begza, koja je tom prilikom darovala 1500 DM.

Prvi mjeseci postojanja džemata korišteni su u upoznavanju džematlija međusobno, u organizovanju mektebske nastave, u zajedničkom klanjanju namaza u džamiji i poučavanju islamskim propisima i dužnostima.

MOJ DŽEMAT:   Džemat SAFF Utrecht

Broj članova je brzo rastao zahvaljujući svakako članovima odbora i prvim džematlijama koji su svojim primjerom pokazali da je džamija potrebna muslimanima.

Prostorije su za ramazan već bile popunjene klanjačima pa su bile potrebne olakšice u prostoru koji nijebio ni uslovan a ni prostran, ali je ipak bio drag tadašnjim džematlijama i njihovim porodicama.

U prvom odboru prilikom formiranja džemata bili su:

Habibović Safet – predsjednik džemata
Kasumović Mustafa- podpredsjednik džemata
Ramić Hasib – sekretar džemata
Brčaninović Omer – zamjenik sekretara džemata
Hodžić Nihad – blagajnik džemata
Đuzić Hajrudin – blagajnik džemata
KarabegEkrem- član odbora
KičinAgan- član odbora
Cerić Sead – član odbora

Članovi džemata

Ovaj džemat je imao 160 članova kada je kupljena sadašnja zgrada, da bi broj članova dostizao do 400 u ‘95 i ‘96 godini kada je bio veliki broj muhadžira ovdje, a posljednjih godina ovaj džemat broji od 250 do 300 članova.

Izvor: dzemat-duisburg.de