Home » Džemat Careva džamija – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Careva džamija – Sarajevo

Džemat Careva džamija – Sarajevo – Careva džamija je jedna od prvih džamija izgrađenih u Bosni i Hercegovini i prva u Sarajevu. Izgrađena je 1462. godine a njenu izgradnju je finansirao i omogućio osnivač grada Sarajeva Isa Beg Isaković. Međutim ova džamija je izgorjela 1480. godine kada je despot Vuk Grgurević provalio sa vojskom iz Jajca i popalio Sarajevo. Na istom mjestu se ponovo gradi džamija (po mišljenju jednih iz temelja, a po mišljenju drugih samo kupola džamije je bila izgorjela.U današnjem obliku izgrađena je 1566. godine, a njenu gradnju finansirao je Sulejman veličanstveni. U to doba glavni arhitekta Carevine bio je mimar Sinan i smatra se da je gradnju ove džamije realizovao jedan od njegovih učenika ili saradnika.

Dva pobočna trijema džamije 1847. godine su zazidana i pretvorena u tetime (pomočne prostorije. Tokom konzervatorskih radova krajem prošlog vijeka (1980-te ili 1990-te) otkrivena su i parcijalno restauirana četiri sloja zidne dekoracije, i to iz XVI, XVIII i početka XIX vijeka. Osmokutna munara, čije je šerefe pokriveno stalaktitima, predstavlja jednu od najljepših starih munara u Bosni i Hercegovini.

Za par arhaičnih nišana iza mihraba pretpostavlja se da označavaju grob osnivača Sarajeva Isa-bega Isakovića.

Godine 1912. arhitekta Karl Paržik je, poštujući modul, a koristeći elemente koji su viđani u izgradnji bosanskih kuća, projektovao zgradu Ulema medžlisa i uspješno je ukomponovao u cjelinu sa Carevom džamijom.

Isabegov hamam, poznat i kao Carev hamam, je najstarija javna banja u Sarajevu koju je dao izgraditi treći beg Osmanlijske pokrajine Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara, Isa-beg Ishaković. Podignut je u neposrednoj blizini Careve džamije. Hamam se spominje već 1462. godine. Vremenom je zgrada hamama oštećena, a potpuno je srušena 1889. godine. Banja je ponovo sagrađena 1891. po nacrtu arhitekte Josipa Vancaša. Jedan dio zgrade je urađen po uzoru na stari hamam, dok je drugi dio moderno kupatilo zapadnog tipa. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada hamama je teško oštećena granatama, te mu prijeti opasnost potpunog propadanja, jer nisu preduzeti nikakvi sanacioni zahvati poslije rata.

Careva džamija u Sarajevu koja je dvije godine prije pocetka agresije bila uspjesno renovirana, pretrpjela je teza ostecenja na kupolama i tetimama, nakon sto je u vise navrata pogodjena nizom projektila ispaljenih sa srpskih agresorskih polozaja oko grada.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Babino - Zenica

Džemat Careve džamije spada u red čarsijskih džemata i njemu pripada prostor od Papagajke do Velikok Sokaka i od Obale Isa bega do franjevačke bogoslovije

Na lijevoj obali rjeke Miljacke u podnožju Bistrika

Teško odrediti broj domaćinstava pošto se radi pretežno o stambenim objektima,recimo 700-1000 domaćinstava.

Hatibi, muallimi i imami u džematu su bili h.hfz. Sinadudin-ef Sokolović, h.hfz.Halid-ef. Hadžimulić a trenutno tu dožnost obavlja h.hfz.Sadrudin-ef. Išerić, dok je muezin h. hfz. Selim-ef. Hoši.U haremu Careve džamije je i mezaristan u kojem su između ostalih ukopani;utemeljitelj grada Sarajeva Isa bega i turbe šejha šejhova svoga vremena Šejh Ibrahim ef.Bistrikije

Careva džamija je bila jedan pravi islamski centar,na mjestu današnjeg glasnika nalazila se Šahidina biblioteka i kao sjećanje na to na vanjskom sidu je ostala ploča na kojoj piše: u njoj su vrijedne knjige,na mjestu Rijaseta nekada se nalazila Muvekithana, dok je preko puta na mjestu hotela nalazila se i Medresa a u neposrednoj blizini i Carev mejtef, a ono što je poznato da se u tom kompleksu nalazi i Hamam,jedan od prvih javnih kupatila u Evropi

Džamija Bakr Baba Hadži-Alija-At Mejdan

U sklopu džemata Careve džamije, u neposrednoj blizini Ćumurije mosta na lijevoj obali Miljacke nalazi se džamija Bakr-babe hadži Alije na At Mejdanu.

Džamija je sagrađena 1544., a srušena 1895. godine.

Osim džamije u kompleksu su postojali mekteb, medresa, biblioteka, više česmi, a posebni kolorit cijem ambijentu je davalo prostrano groblje sa bijelim nišanima i visokim drvećem i zelenilom.

Džamija je gorjela 1697. godine, a temeljito ju je obnovio hadži-Mehmed Medbesarović.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa udruženjem «Hadži Mujaga» je pokrenuo inicijativu za revitalizaciju ovih objekata.

Od vakufske imovine je bilo šest dućana u Saračima i jedna kuća u Morića hanu. Sve je exproprisano 1956. godine.

Ona je tri puta spaljivana, rušena i ponovo građena.

Ovaj lokalitet, na kojem su pronađeni ostaci Bakr-babine džamije izgrađene 1544. godine, te zidovi nekadašnje medrese, mekteba i harema, prije četiri godine proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

Izvor: medzlis-sa.ba