RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Baščaršija – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Baščaršija – Sarajevo

Džemat Baščaršija – Sarajevo – Džemat Baščaršijske džamije obuhvata staro jezgro čaršije, a džamiju Havadže Duraka ili Baščaršijsku koja se nalazi na Baščaršiji, sagradio je 1528. god. izvjesni hodža Durak, po čemu je i dobila ime. To je jedna od najstarijih džamija u Sarajevu i BiH. Ispred džamije je lijep harem sa šadrvanom i abdesthanom. Džamija je obnovljena 1283/1866. godine. U toku agresije na BiH pretrpjela je znatna oštećenja koja su djelimično popravljena.

U predhodnom periodu imami ove džamije bili uvaženi alimi, a u posljednje vrijeme imamsku dužnost su obavljali Hamdija-ef. Begić, Sulejman-ef. Bugari, dok je trenutno imam Hfz. Muhamed-ef. Čajlaković a hatib je Zijad-ef. Ljevaković – direktor Gazi Husrevbegove medrese. U džamiji se klanja svih pet vakata namaza, džuma, bajrami, a teravih-namaz se klanja hatmom.

Džematu pripada oko 50 domaćinstava, a vlasnici okolnih dućana se osjećaju džematlijama ovog džemata te se brinu o održavanju džamije. Mutevelija džamije je ugledni građanih h. Nasir Jabučar.

Tabački Mesdžid

Džematu Baščaršijske džamije pripada i Tabački mesdžid kojeg je prije skoro 450 godina jedan od stanovnika Sarajeva Hadži-Osman sagradio. Mesdžid je sada poznat kao Tabacki. Na zgradi je tarih: „Hadži-Osman je za Božiju ljubav podigao ovu građevinu, dom studenata. Neka mu Bog olakša put u Džennet. To je mjesto istinske spoznaje, Dom upotpunjenih ljudi. Abdinnebi reče mu hronostih: -Hram za one koji studiraju i mole se Bogu.“ 970 (1562/3) Još prije nekoliko stoljeća Evlija Ćelebija bilježi: “U Sarajevu ima stotinu mesdžida. Hadzi-Osmanov mesdžid koji se nalazi više Careve ćuprije, krcat je mnoštvom posjetilaca više nego ijedan drugi…”

Mesdžid je nekad kasnije dobio ime Tabački mesdžid po tabacima-zanatlijama kožarima s desne obale Miljacke koji su bili njegovi najčešći posjetitelji. U maju 1998. godine, grupa mladica – studenata i ucenika uz podrsku Medžlisa islamske zajednice Sarajevo osnovala je džemat Tabačkog mesdžida  koji organizuje omladinske tribine i predavanja.

Pored predavanja u mesdžidu se klanjaju džume i teravih namaz hatmom, a klanjaju je mladi hafizi.

Izvor: medzlis-sa.ba