RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Velika džamija u Xianu u Kini – duhovna oaza koja čuva 13 stoljeća islamskog naslijeđa (FOTO GALERIJA)
Džemati u svijetu

Velika džamija u Xianu u Kini – duhovna oaza koja čuva 13 stoljeća islamskog naslijeđa (FOTO GALERIJA)

Posjetili smo Xian, drevni kineski grad u cijelom svijetu poznat po svojim znamenitostima: mauzoleju prvog kineskog cara Qin Shi Huanga i njegovoj čuvenoj terakota armiji s više od 8.000 glinenih figura vojnika u prirodnoj veličini koja se danas smatra osmim svjetskim čudom, drevnim gradskim zidinama koje se protežu 14 km oko grada i pružaju spektakularan pogled na okruženje te Velikoj džamiji staroj skoro 13 stoljeća – jednoj od najstarijih  i najljepših džamija na svijetu.

Prvi muslimanski putnici i trgovci stigli su u Xian u periodu vladavine kineske carske dinastije Tang. Prema drevnim spisima iz dinastije Tang, izaslanstvo iz kraljevstva Medina predvođeno Poslanikovim ashabom Sa’dom ibn Ebi Vekkasom doputovalo je u Kinu oko 650. godine preko Indijskog okeana i Kineskog mora do poznate luke Guangzhou. Odatle su putovali kopnom do Chang'ana (današnji Xi'an). Sa'd je donio darove i srdačno ih je primio na kraljevskom dvoru car Tang Kao-Tsung, (r. 650-683). Car je, nakon što se raspitao o islamu, dao opće odobrenje novoj vjeri za koju je smatrao da je u skladu s Konfučijevim učenjem.

Velika džamija u Xianu sagrađena je 742. godine, u vrijeme dinastije Tang, a njen današnji izgled potječe iz 1384, kad je proširena i obnovljena u doba dinastije Ming.

Unutar kompleksa Velike džamije nalaze se četiri dvorišta s mješavinom zgrada i vrtnih površina. U trećem dvorištu smješten je karakteristični minaret, koji je služio za posmatranje mlađaka, a u četvrtom najveći prostor za namaz, s kapacitetom za smještaj hiljadu ljudi.

Ulaz u četvrto dvorište džamije u Xianu u kojem je glavni prostor za namaz.Kvart u kojem se nalazi džamija danas pretežno naseljavaju muslimani kineske muslimanske etničke grupe Hui koja je jedna od 56 etničkih grupa službeno priznatih u Kini. U Xianu živi oko 60.000 muslimana.

U centru drugog dvorišta, od postojeća četiri, nalazi se kameni luk sa dva stuba.

Na jednom od mnogobrojnih stubova ističe se i kaligrafski rad poznatog kaligrafa iz dinastije Dang, dok se na drugom nalazi djelo iz perioda dinastije Ming. Ovaj kaligrafski rad se zbog svojih moćnih karakteristika smatra jednom od najvećih umjetničkih riznica kaligrafije u Kini.

Ovo je jedina džamija u Kini koja je otvorena za posjetioce, ali čiju veliku salu ipak nije moguće posjetiti.

Velika džamija nalazi se na UNESCO-voj listi islamske kulturne baštine od 1985. godine.

Pogledajte impresivnu fotogaleriju