RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Velika džamija u Kuvajtu (FOTO GALERIJA)
Džemati u svijetu

Velika džamija u Kuvajtu (FOTO GALERIJA)

Velika džamija u Kuvajtu je jedna od najvećih džamija u regionu Perzijskog zaljeva. kuvajtska Velika džamija nosi tragove andaluzijske i istočnjačke arhitekture.

žamija, koja se nalazi na sjeveroistoku glavnog grada, spada među značajna djela u Kuvajtu u smislu bogosluženja i naučnog obrazovanja, kao i turizma.

Kompleks se prostire na 45.000 kvadratnih metara, od čega se sama zgrada prostire na 20.000 kvadratnih metara. Na njoj se nalaze i 144 prozora. Može da primi i oko 11.000 vjernika. U sklopu džamije se nalazi i biblioteka.

Izgradnja džamije je počela 1979. godine, a završena je 1986.

Tokom 29 ili 30 ramazanskih dana, Velika džamija i okolna dvorišta, parkovi, parkinzi, čak i ulice, pretvaraju se u prikladna mjesta za molitvu stotina hiljada ljudi.

Zabiljleženo je da je za Ramazan 2011, u jednom trenutku u Velikoj džamiji i oko nje bilo 180.000 ljudi, a čitava država je tada imala oko četiri miliona stanovnika.

Velika džamija je naročito popularno mjesto molitve tokom posljednjih deset dana svetog meseca posta i darivanja.

Tokom Ramazana, u centru Grada Kuvajta, u čijem širem području živi oko 2,4 miliona stanovnika. No, u džamiji tokom noćne molitve može da stane oko 18.000 vjernika.

Nekoliko nedjelja pred početak Ramazana počinje takmičenje škola u recitovanju Kur ‘ana. Neki od najboljih takmičara su odabrani da u večernjim satima mjeseca posta i darivanja predvode dodatne, taravih namaze.

Velika džamija omogućava potpuno rashlađene prostorije za vjernike, neobično važno pošto se temperature u Kuvajtu već prebližavaju 40. stepenu Celzijusove skale.