RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » U njemačkom Essenu otvorena Centralna džamija
Džemati u svijetu

U njemačkom Essenu otvorena Centralna džamija

Essen – Džamija, koja djeluje u okviru tursko-muslimanske zajednice DITIB, izgrađena je na površini od oko 3.500 kvadratnih metara.

U njemačkom gradu Essenu svečano je otvorena Centralna džamija koja je građena oko deset godina, javlja Anadolu.

Džamija, koja djeluje u okviru tursko-muslimanske zajednice DITIB, izgrađena je na površini od oko 3.500 kvadratnih metara.

Džamija je izgrađena na mjestu gdje se ranije nalazila lokalna fabrika.

U obraćanju na otvorenju, generalni konzul Turkiye u Essenu Taylan Ozgur Aydin rekao je da su džamije mjesta koja obogaćuju kulturu zajedničkog života.

“Džamije nisu samo bogomolje, već i mjesta koja služe kao mjesta okupljanja ljudi. Ponosan sam što ostavljamo ovo trajno naslijeđe za naše buduće generacije i djecu”, kazao je Aydin.

Predsjedavajući DITIB-a Muharrem Kuzey je također naglasio da su džamije mjesta gdje se promovišu međusobna tolerancija, empatija i društveni mir.

“Muslimani su već četiri generacije dio vjerskog života u Essenu. Ova bogomolja će dodatno obogatiti grad. Džamijska zajednica je zajedno svojom solidarnošću izgradila ovu džamiju. Lokalna vlast i grad su u tom pravcu odlučili da gradimo suživot“, rekao je.

U gradu Essenu nalazi se više od deset džamija i islamskih centara gdje muslimanski vjernici obavljaju molitvu i druge vjerske i društvene aktivnosti.

Prema studiji Njemačke islamske konferencije (DIK) iz 2020. godine, u Njemačkoj živi između 5,3 i 5,6 miliona muslimana, što je između 6,4 i 6,7 posto ukupnog stanovništva od 83,1 miliona.