RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Trebaju li djeca postiti za vrijeme Ramazana?
Religija

Trebaju li djeca postiti za vrijeme Ramazana?

Kad se pitamo trebaju li djeca postiti, odgovor je pozitivan. Zacijelo se ne misli na post koji odrastao čovjek treba činiti, nego je riječ o pravilnome odgoju za pravilne odnose prema Bogu, sebi i drugima…

Obaveza klanjanja, posta i druge vjerske obaveze, nastaje s fizičkim punoljetstvom osobe, a ono kod dječaka nastupa s pojavom prve polucije (izljeva sjemena) u snu, a kod djevojčica s pojavom prve menstruacije. Ako nema tih znakova, onda s navršenih 15 godina života.

Za vrijeme blagoslovljenog mjeseca Ramazana muslimanima je naređeno da poste, pri čemu se suzdržavaju od jela i pića, od zore do sumraka. U duhu Ramazana, muslimani diljem svijeta pridržavaju se ovog istaknutog aspekta svetog mjeseca. Međutim, istodobno se u nekim slučajevima vidi da se čak i mala djeca prisiljavaju na post. Racionalno gledano, bilo bi apsolutno okrutno namjerno uskraćivati ​​djetetu hranu i vodu tijekom cijelog dana. Ovdje se postavlja pitanje, primjenjuje li se zabrana posta na djecu? Koja je prava dob za početak posta?

Ovom se temom bavio Hazreti Mirza Baširudin Mahmud Ahmadr.a., drugi Kalif muslimanske zajednice Ahmadija. On navodi:

„Treba imati na umu da je šerijat [islamski zakon] zabranio maloj djeci post.“[i]

Ova izjava je nedvosmislena i pojašnjava činjenicu da mala djeca ni pod kojim uvjetima ne smiju postiti. Drugi Kalif r.a. naglašava to kada kaže:

„Prema mom mišljenju, da posti dijete prije 12. godine je zločin; a da dijete posti između 12. i 15. godine je pogrešno.“[ii]

Dakle, u koje vrijeme i u kojoj dobi se počinje primjenjivati ​​zabrana posta? Drugi Kalif r.a. objašnjava:

„Ima onih koji čak i djecu tjeraju da poste. Međutim, svaka zapovijed ima svoj opseg i svoje vrijeme. Prema našem uvjerenju, određene zapovijedi počinju se primjenjivati ​​u dobi od četiri godine. Postoje i druge [zapovijedi] koje se počinju primjenjivati ​​u dobi između sedam i 12 godina; a tu su i oni koji se počinju primjenjivati ​​između 15. i 18. godine.

Što se mene tiče, zapovijed posta počinje se primjenjivati ​​na djecu između 15. i 18. godine, jer je to vrijeme kada djeca postaju zrelija. Naviku posta treba početi usađivati ​​od 15. godine, a onda je treba smatrati obaveznom od 18. godine. Sjećam se da smo kad smo bili mladi, i mi smo bili jako zainteresirani za post, međutim, Obećani Mesijaa.s. nam ne bi dopustio da postimo. Umjesto da nam naređuje post [u toj dobi], utisnuo nam je važnost posta.

Dakle, da bi se očuvalo zdravlje djece i povećala njihova snaga, ne treba im dopustiti da poste. Zatim, kada dostignu dob u kojoj postižu snagu – a to je 15 godina – tada im se može dopustiti da poste, iako postupno. Koliko god [postova] zadržali u prvoj godini, trebali bi primjenjivati još nekoliko sljedeće godine, a zatim sve više u nadolazećim godinama. Na taj način treba im postupno usađivati ​​naviku posta.“[iii]

Stoga je pravo vrijeme za početak posta kada dijete dobije snagu i dosegne dob zrelosti. Kao što je drugi Kalif r.a. istaknuo, dopušteno je nakon 15-te godine života početi prakticirati i držati nekoliko postova tijekom mjeseca Ramazana. Međutim, tek nakon što netko dosegne doba zrelosti, treba kontinuirano postiti tijekom mjeseca. Drugi Kalif r.a. je opću dob zrelosti istaknuo kao 18 godina; međutim, nisu svi isti, a rast svakog djeteta je različit. Stoga drugi Kalif r.a. objašnjava na drugom primjeru:

„Neka djeca su prirodno slaba; Doživio sam da mi ljudi dovedu djecu i kažu mi da im dijete ima 15 godina, a čini se da ima samo sedam ili osam godina. Mislim da bi za takvu djecu možda zrela dob za post bila 21 godina. S druge strane, vrlo zdravo dijete može postati ekvivalent 18-godišnjaku sa samo 15 godina. Međutim, ako se takvo dijete jednostavno drži mojih riječi da je zrela dob za post 18 godina, onda ono ne čini nepravdu prema meni ili prema Svemogućem Bogu, nego čini nepravdu prema sebi.“[iv]

Kao što je drugi Kalif r.a. razjasnio, doba zrelosti za post može varirati od osobe do osobe. Dok općenito doba zrelosti za post može biti 18 godina, može varirati ovisno o individualnom rastu djeteta.

Dakle, stvar je kristalno jasna. Djeca ne bi smjela postiti ni pod kojim uvjetima, a tek kad netko dosegne doba zrelosti treba početi postiti.

O autoru:  Sarmad Naveed je imam muslimanske zajednice Ahmadija koji je diplomirao na Ahmadijskom institutu za jezike i teologiju u Kanadi. Član je uredništva časopisa The Review of Religions i koordinira rubriku Činjenice iz fikcije. Također se pojavio kao panelist i voditelj programa na muslimanskoj televiziji Ahmadiyya (MTA) kao što je ‘Ahmadiyyat: Korijeni za grane’.

 

Završne bilješke:

[i] Tafsir-e-Kabir sv. 2, str. 385

[ii] Al Fazal 11 travanj 1925.

[iii] Al Fazal 11 travanj 1925.

[iv] Tafsir-e-Kabir sv. 2, str. 385