RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Vrijednost posta na Dan Arefata
Religija

Vrijednost posta na Dan Arefata

Dan Arefata je dan u kojem hadžije borave na Arefatu.

To je deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara i prethodi Kurban-bajramu.

Sunnet Muhammeda a.s. je post tokom ovog dana, a njegova vrijednost je sadržana u hadisu kojeg bilježi Muslim, a u kojem se ističe da post ovog dana iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine.

Prema mišljenju uleme, ovakva posebnost ogleda se u činjenici da se ovaj dan nalazi u svetom mjesecu, ali i da dva mjeseca prije i poslije njega pripadaju skupini svetih (zul-kade i muharrem)

Drugu posebnost posta u ovom danu moguće je vezivati uz činjenicu da je on praksa isključivo ummeta Muhammeda a.s.; za razliku od, naprimjer, posta na Dan Ašure koji je bio praksa i prethodnih naroda.

Post je, kako je praktičarima u vjeri poznato, neodvojiv od osjećaja bogobojaznosti.

Formula je jasna; postač tokom suzdržavanja od onoga u čemu inače uživa može osvijestiti brojne blagodati i poraditi na svojoj zahvalnosti, čijim porastom raste i bogobojaznost.

Uz post, tokom ovih dana jačanju veze sa Gospodarom doprinosi i učenje tekbiri tešrika, što je vadžib od sabaha na Dan Arefata do ikindije četvrtog dana Bajrama.

Podsjećamo na riječi hafiza Ismeta ef. Spahića koji je kroz svoje hutbe ukazivao na svrhovitost ovog vadžiba (tekbira) i sunneta (posta) u životu muslimana.

– Muslimani koji su na hadžu i oni koji tamo nisu, duhovno su povezani tekbiri tešrikom; veličanjem Allaha i odbacivanjem svakog vida širka – isticao je hafiz Spahić.

Učenjem tekbira, kako je navodio, vjernici se prisjećaju svojih prethodnika uz koje se veže praksa žrtvovanja kurbana.

– Muslimani ovo vrijeme posebno oživljavaju tekbirima koji ih podsjećaju na Ibrahima i njegovog sina Ismaila – kazao je hafiz Spahić.

Ovakvi oblici jačanja zahvalnosti i bogobojaznosti, te povezivanja sa poslaničkim uzorima su svojevrsno oživljavanje naše svakodnevnice.

U tom smislu skrećemo pažnju na hadis Muhammeda a.s. kojeg bilježi Taberani u kojem je Pomenuta ova vrijednost.

– Ko oživi noć uoči Kurban-bajrama i noć uoči Ramazanskog bajrama; njegovo srce neće umrijeti na dan kada druga srca budu pomrla – navedeno je u hadisu.