RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Šta su to “učajluci” iz tradicija Bošnjaka?
Religija

Šta su to “učajluci” iz tradicija Bošnjaka?

U tradiciji izraz učajluci je zajednički naziv za mjesece redžeb, ša’ban i ramazan. To je period kada se intenzivira naš ibadet. Prva mubarek noć mjeseca redžeba u našem narodu se naziva Lejletu-r-regaib, a nastupa uoči prvog petka u mjesecu redžebu. Muhammed a.s. je učio slijedeću dovu pri ulasku u mjesec redžeb, “Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!”

Period u kome se nalazimo je prilika da se približimo Božijoj milosti kakvu nam opisuje hadis u kojem je Muhammed, a.s., rekao: “Uzvišeni Allah kaže: Ja sam u stanju učiniti Svome stvorenju ono što o Meni misli, i s njim sam kad Me spomene. Ako on Mene spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi; a ako Me on spomene u nekoj skupini, Ja njega spomenem u skupini boljoj od nje. Ako se on Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan lakat; a ako se on Meni približi za jedan lakat, Ja se njemu približim za jedan hvat. Ako on Meni ide običnim hodom, Ja njemu idem žurno”.

Imajući na umu da je dova ili molba Allahu dž. š. bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; nemojmo propustiti da dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem čovjeku koji u brzom i dinamičnom životu često izgubi orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog.

Tagovi