RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Šta je to šehadet?
Religija

Šta je to šehadet?

ŠEHADET – Izgovor i potvrda – prvi uvjet šehadeta

Zahvala pripada samo Allahu. Od Njega pomoć, uputu i oprost tražimo. Utječemo se Allahu od zla nas samih i od naših ružnih djela. Koga Allah uputi, niko ga ne može u zabludu odvesti, a koga On na stranputici učini, niko ga ne može uputiti.

Svjedočim da nema drugog boga osim Jedinog Allaha. On nema sudruga i svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Poslanik.

Zaista je najistinitiji govor Allahova Knjiga, a najbolji put je Muhammedov, sallallahu alejhi ve sellem, put. Najgore stvari su uvođenje novotarija u vjeru. Svaka novotarija vodi u zabludu.

Šehadet (arapski: شهادة) je temelj islamskog vjerovanja.

Šehadet je uslov za pristup u vjeru. Da bi neko bio musliman potrebno je da srcem vjeruje i jezikom posvjedoči u Allahovo jedinstvo i Muhammedovo poslanstvo. Da bi neka osoba bila smatrana muslimanom od strane drugih ljudi, potrebno je da izgovori šehadet u prisustvu najmanje 2 svjedoka muslimana:

 

NA ARAPSKOM JEZIKU:

لَا اِلَهَ اِلَّا اللهْ مُحَمَّدُ الرَّسُولُ اللهْ

 

KAKO PRAVILNO IZGOVORITI:

La illahe illallah Muhammedun Resulullah

 

PREVOD (ZNAČENJE) NA BOSANSKOM JEZIKU:

Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik.

 

UZ IZGOVORENI ŠEHADET PRIHVATATE ISLAM

( PRELAZITE UKOLIKO NISTE MUSLIMAN ILI MUSLIMANKA )

 

Izgovor i potvrda – prvi uvjet šehadeta

Ukoliko čovjek želi ući u islam i ukoliko želi da se nad njim sprovode propisi islama mora potvrditi i izgovoriti riječi tewhida: ešhedu en la ilahe illAllah we ešhedu enne muhammeden abduhu we resuluhu – svjedočim da nema drugog boga sem Allaha i da je Muhahammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Poslanik. Ko odbije, a u stanju je da ih izgovori, nije musliman i njegov krv i imetak nisu zaštićeni.