RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Ramazanski top Zenica i savjeti hfz. Fahir ef. Arnauta (VIDEO)
Džemati u BiH Magazin Religija

Ramazanski top Zenica i savjeti hfz. Fahir ef. Arnauta (VIDEO)

Poštovana braćo i sestre, dragi gledaoci  esselamu alejkum!

Nakon zahvale  dragom Allahu dželle-Šanuhu i salavata i selama na časnog poslanika Muhammeda a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve iskrene muslimane želim se zahvaliti mom prijatelju Adnanu Smajiću i udruženju „Tvrđava“ iz Zenice koji su me počastili da budem dio jednog  lijepog projekta “Zenički ramazanski top”.

Inače, čitao sam da su muslimani počeli sa pucnjem iz topajoš davne 1750. godine, sredinom osamnaestog vijeka. Da bi 1821. godine sultan Mahmud II svojom naredbom ozvaničio i naredio da se početak ramazana  i prekid posta i bajram oglašavaju pucnjem iz topa. Pročitao sam da su muslimani u jednom vremenu razmišljali da  se ovi topovi ukinu i da se umjesto topa uvede sirena.

Čak se, kažu, u Sarajevu bila naručila ta sirena, ali onda se izazvala rasprava među ulemom i među običnim narodom da li može sirena zamijeniti top. Bile su tu neke rasprave, ali oni koji su zagovarali da nema smetnje da sirena zamijeni top jer nas sirena  podsjeća na sur i samo puhanje meleka i Israfila i najavu Sudnjega dana.

Kada sam čitao te stvari, malo sam se i smijao, šta ljudima sve i na um padne.

Kada je u pitanju mjesec ramazan ja imam običaj reči da je mubarek ramazan prije svega mjesec Kur'ana. I zato moja topla preporuka svakome onome ko želi da na najljepši mogući način provede Ramazan, da ga provodi uz Kur'an. Kur'an je ono što je kiša, ono što je voda za prirodu, to je Kur'an za našu dušu. Kao što nema zelenila, nema proljeća, bez vode, isto tako ne može duša uzmirisati. Ne može se duša okititi lijepim osobinama ako nema Kur'ana. Zato učite Kur'ani Kerim u svojim kućama, prisustvujte mukabelama. A ako neko ništa od ovoga ne može neka barem pročita prijevod časnog Kur ‘ana na bosanski jezik.

Drugo, ramazan je mjesec namaza. Treba se truditi da se što češće posjećuju  džamije, a posebno da se dođe nakon iftara, da se dođe na jaciju namaz i da se kroz teravih namaz provede bar dio noći. Mi znamo da je Allahov poslanjk kazivao da onaj ko klanja jaciju u džematu kao da je pola noći proveo u ibadetu. A ko provede i sabah, dođe na sabah u džemat kao da je čitavu noć proveo u ibadetu. Eto, jako lahko za izvršiti, a velika nagrada.

Ramazan je mjesec posta, ali ja sam sebe pokušavam već evo godinama naučiti da ne postim samo na način da ne jedim i da ne pijem. Često spominjem ljudima jednu anegdotu, jednu hikaju, kada je jedan djed vidio neke mladiće nepristojne, koji u po ramazana izgovaraju jako nepristojne riječi i ismijavaju se sa ljudima, grde ljude, ogovaraju ljude, a on je namjerno onda uzeo jelo, sjeo pored njih i počeo jesti. Kada su to oni vidjeli, zaprepastili se i kažu djedu, šta to radiš? Pa kaže, šta? Pa ramazan je zar ne postiš? Pa kaže postim jezikom i ne govorim ono što ne treba, očima ne gledam ono što ne treba, ušima ne slušam ono što ne treba, pa kaže, a ovo samo jedem i pijem. A šta vi radite? A tada su oni odgovorili, mi samo ne jedemo i ne pijemo!

I zato treniramo i sebe, kažem hajde da naš post bude istinski post svim našim bićem. Ramazan je mjesec čišćenja ne samo duše i tijela, ramazan je mjesec čišćenja naše imovine. Zekatom, sadekatul fitrom, a i običnom sadakom.  Zekat i sadekatul fitr izvršimo preko naše institucije, preko naše Islamske zajednice na organiziran, džematski, institucionalni način, a svoje komšije, svoje prijatelje koji su u potrebi, pomozimo ih običnom sadakom, pomozimo ih fidijom, pomozimo ih tako što ćemo za njih organizovati iftar. I u ovom mubarek mjesecu sjetimo se i značajnih datuma iz naše povijesti.

U srijedu ćemo, ako Bog da obiljažiti Lejletul Bedr, noć koju je i poslanik proveo u ibadetu, moleći dragog Allaha džellešanuhu da mu podari pobjedu.

Svim našim gledaocima želimo ove ostale mubarek dane ramazana da provedu onako kako je najljepše i najhairnije, zajedno sa svojim porodicama.

Esselamu alejkum.