RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Poziv za učešće na takmičenju učača Kur'ana u Novom Pazaru
Džemati u svijetu Magazin Religija

Poziv za učešće na takmičenju učača Kur'ana u Novom Pazaru

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u saradnji sa Libijskom ambasadom u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za omladinu u Vladi nacionalnog jedinstva države Libije, organizira ramazansko takmičenje učača Kur'ana u Novom Pazaru.

Direktor Škole Kur'ana, hafiz Irfan Malić je za Preporod.info kazao da iz Beograda očekuju takmičare koji su uglavnom Libijci, kao i veći broj takmičara iz Sandžaka.

– Pozvali smo i takmičare iz regiona, ali razumljivo je ako se ne odazove veći broj učesnika jer su kratki rokovi, a većina su, vjerovatno, zauzeti ramazanskim aktivnostima – pojasnio je Malić.

Napomenuo je da je ovo takmičenje prvi događaj ovakve vrste koji organizuju sa Libijskom ambasadom u Beogradu.

– Mi inače svake godine u Novom Pazaru organizujemo takmičenje sa Fondacijom „Hifz Časnog Kur'ana“ iz Sarajeva. To takmičenje je već poprimilo svojevrsnu tradiciju, tako da jedne godine organizujemo na nivou Srbije, a druge godine na regionalnom nivou. Krajem januara smo imali regionalno takmičenje na kojem su učestvovali takmičari iz zemalja u okruženju. Ova inicijativa od libijske ambasade nam ne ostavlja puno vremena ali ćemo iskoristiti postojeće resurse i iskustvo organizovanja prethodnih takmičenja tako da očekujemo da će i ovo takmičenje biti uspješno, ako Bog da – rekao je hafiz Malić.

Dodao je da su ovakvi događaji veoma važni, naročito u ramazanu.

-Svaki kur'anski događaj u mjesecu ramazanu je posebno važan, s obzirom na to da je to mjesec Kur'ana, i mi ćemo iskoristiti priliku da promovišemo vrijednosti hifza, učenja Kur'ana napamet, opšte vrijednosti Allahove dž.š., riječi, kao i aktivnosti Islamske zajednice kada je u pitanju kur'anska edukacija. Iz naše Škole Kur'ana je poniklo trideset hafiza, a oko deset hiljada osoba je prošlo kroz Školu Kur'ana Časnog, te od njih crpimo resurs koji ćemo iskoristiti na ovom takmičenju – zaključio je direktor Škole Kur'ana, hafiz Irfan Malić, napominjući da posebnu simboliku predstavlja to što će takmičenje biti održano uoči dvadeset sedme noći ramazana.

Takmičenje će se održati u amfiteatru Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru u periodu od 26-27. Ramazana 1445. h.g., odnosno 4-5. aprila 2024. god, i to u sljedećim kategorijama:

 

  1. Hifz cijelog Kur'ana – starosna dob neograničena
  2. Hifz ¾ Kur'ana od sure El-E'araf do sure En-Nas – do 25 godina
  3. Hifz ½ Kur'ana od sure Kehf do sure En-Nas – do 20 godina
  4. Hifz ⅛ Kur'ana od sure Jasin do sure En-Nas – do 18 godina
  5. Hifz 28, 29. i 30. džuza – do 15 godina
  6. Hifz 29. i 30. džuza – do 15 godina
  7. Hifz 30. džuza – do 15 godina

 

Takmičari trebaju ispunjavati sljedeće uslove: da su državljani zemlje za koju nastupaju, da na dan takmičenja nisu stariji od naznačene starosne dobi za navedene kategorije, da su kvalificirani za kategoriju u kojoj su prijavljeni za takmičenje.

Prijava takmičara, uz kopiju putne isprave, kraću biografiju i jednu fotografiju na bijeloj pozadini može se izvršiti na e-mail adresu skolakuranacasnog@hotmail.com najkasnije do 20. Ramazana 1445. h.g., tj. 30. marta 2024. god.

Za više informacija o samom takmičenju, smještaju i ostalim pojedinostima kontaktirati sekretara Škole Kur'ana Časnog na broj: +381/60 889-2010

 

(Preporod.info)