Home » Muftija Porić u Potočarima: Ne smijemo zaboraviti one koji su se vratili na ognjišta i svojim prisustvom čuvaju BiH
Vijesti iz džemata

Muftija Porić u Potočarima: Ne smijemo zaboraviti one koji su se vratili na ognjišta i svojim prisustvom čuvaju BiH

Muftija Porić u Potočarima: Obaveza našeg naroda jeste da se sjećamo žrtava genocida u Srebrenici, ali je isto tako naša velika obaveza da ne zaboravimo srebrenički narod koji je smogao snage, a pogotovu majke Srebrenice, da se vrate na svoja ognjišta i svojim prisustvom čuvaju Bosnu i Hercegovinu i sjećanje na sve one koji leže pod bijelim nišanima – naglasio je danas u u Potočarima predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Sloveniji muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić.

Muftija Porić je predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu na musalli šehitluka Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Obraćajući se prisutnim vjernicima ukazao je na značaj strpljenja, poručivši da majke Srebrenice trebaju biti uzor kada je riječ o strpljenju u iskušenjima.

„Pokazale su cijelome svijetu dostojanstvo i jačinu vjere u Dragoga Boga. Genocid koji je učinjen nad našim narodom nikada se ne smije zaboraviti. Mi Bošnjaci ne smijemo dozvoliti da zaboravimo počinjeni genocid, a to znači da ne smijemo zaboraviti Srebrenicu, Biljane, Prijedor, Žepu i druga stratišta gdje su nas ubijali samo zato što smo muslimani“, naglasio je muftija Porić.

MOJ DŽEMAT:   Najava: Centralna vjerska svečanost povodom Nove hidžretske 1439. godine, džemat Međaš, 21.09.2017. god.

Dodao je da je „obraz Bošnjaka uvijek bio čist i bijel bez ukaljanosti časti i prošlosti.“

„Naša uzvišena vjera, niti bilo kakva ideologija, nije nas nagovarala na prolijevanje krvi, naprotiv, uvijek nas je učila da poštujemo komšiju i komšijski odnos. Njihovi nišani, svaki za sebe, obavezuju nas da se iznova vraćamo i podsjećamo na genocid koji je počinjen nad našim narodom u Srebrenici. Svijest o onom što se dogodilo na ovom mjestu prije 27 godina, mora se upisati debelim slovima u naše kolektivno pamćenje koje će čitati generacije do Sudnjega dana“, istaknuo je muftija Porić.

Ovom prilikom je kazao i kako je Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji mnogo učinio u slovenskoj javnosti kada je riječ o sjećanju na genocid u Srebrenici.

„Kroz obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, svakog 11. jula ugošćavali smo Srebreničane i Srebreničanke koji su prenosili svoje iskustvo i širili istinu o Srebrenici. Svi mainstream mediji u Sloveniji bilježili su njihove dolaske i prenosili ono što su govorili. To ćemo, ako Bog da, činiti i ubuduće“, poručio je, između ostalog, muftija Porić.

(MINA)