RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Pomjeren datum otvaranja Arnaudije
Džemati u BiH Magazin Religija Vijesti iz džemata

Pomjeren datum otvaranja Arnaudije

Džamija Arnaudija u Banjaluci biće svečano otvorena 7. maja, odnosno na dan njenog rušenja, umjesto 4. maja kako je prvobitno najavljeno.

Potvrđeno je ovo danas na sjednici Organizacionog odbora za svečano otvaranje Arnaudija džamije.

-Sjednica je bila usmjerena u pravcu formiranja operativnih timova, koji će, svako u svom resoru i segmentu, pripremiti program otvaranja i svu drugu podršku koja je potrebna da se ova aktivnost provede na najvišem nivou, kako to ova džamija zaslužuje – istakao je Ismail Smajlović, muftija banjalučki i predsjednik Organizacionog odbora, prenose Nezavisne novine.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka Ismir Husedžinović naglasio je da je otvaranje Arnaudije velika radost za Banjalučane.

-Arnaudija džamija srušena je 7. maja 1993. godine, i hvala Bogu biće otvorena 7. maja, što će biti velika radost za sve Banjalučane, za sve ljude dobre volje, koji su očekivali i koji su se, dugi niz godina raspitivali, zašto još ne otvaramo Arnaudiju. Ona je zadnja džamija, od 16 porušenih u Banjaluci, koja je konačno završena i možemo je otvoriti da bude od koristi svim njenim vjernicima, a kako vjernicima, tako i drugim ljudima koji poštuju vjeru, istoriju Banjaluke, jer je ona istorijski spomenik ovog grada, kao što je to i naša Ferhadija – rekao je on, prenosi Banjaluka.net.

Inače, Arnaudiju je 1595. godine podigao defterdar Hasan efendija, a džamija je rekonstruisana u autentičnom stilu.