RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Kako da postimo?
Religija

Kako da postimo?

Ramazan je mjesec milosti, svojim dolaskom donosi veliki duhovni utjecaj. Dokaz ove stvarnosti je da se svake godine mnogi ljudi odluče postiti.

Za one koji ne znaju kako postiti, evo nekoliko osnovnih činjenica o postu.

 

Imsak: Vrijeme početka posta

Kada se odlučite za post, nabavite vaktiju ramazana i namaza, gdje između ostalog imate na umu raspored početka posta i njegov kraj. Imsak ili početak posta je vrijeme, prije zore, kada ste trebali završiti s jelom. Dakle, vrijeme je da završimo sa sehurom, i od ovog trenutka počinje vaš post.

 

Iftar: Vrijeme završetka posta

Uveče odmah nakon zalaska sunca dolazi vrijeme iftara. U ovom trenutku, izgovarajući iftarsku dovu, započnite iftar, to jest, u ime Uzvišenog Allaha, pojedite nešto ili pijte vodu.

 

Pravila posta

Za vrijeme posta, trebali biste se suzdržavati od jela i pića, bračnih odnosa od zore (istinske zore) do zalaska sunca, kako biste činili ibadet Svemogućem Allahu.

 

Pušenje, kafa, žvakaće gume itd. Takođe nisu dozvoljeni dok postite.

 

Mogu li uzimati lijekove dok postim?

Putnici i bolesnici, prema Časnom Kur'anu, ne bi trebali postiti i dane posta ne zamenjuju drugim vremenom u godini. Stoga, ako ste na lijekovima, ne biste trebali postiti.

 

Post za djecu

Ako ste maloljetni, ne biste trebali postiti bez dozvole roditelja, a drugo, ne biste trebali postiti cijeli mjesec, već nekoliko dana odabranih ovisno o vašoj dobi i zdravlju.

 

Pravila posta za žene

Trudnice ili one koje doje takođe ne bi trebale postiti. Isto tako, žene ne bi trebale postiti ni tokom menstrualnog ciklusa, a ovih dana ih zamjenjuju izvan Ramazana. Ako žena posti i menstrualni ciklus započne, neka prestane s postom da bi započela ponovo nakon završetka menstrualnog ciklusa.

 

Šta bismo trebali reći prije sehura?

Ne postoji posebna dova koju biste trebali izgovoriti prije sehura. Dovoljno je u srcu imati cilj koji ćete posti. Jedite sehur spominjući Allahovo ime, odnosno Bismillah.

 

Molitva za iftar, odnosno na kraju posta

Prije početka iftara izgovorite sledeću dovu:

O Allahu! Za Tebe sam postio i s Tvojom hranom se iftarim!

 

Zašto postiš?

Najvažnija stvar koju trebate znati kao postač je zašto postite. Bog u Časnom Kur'anu kaže da su razlozi posta:

Da steknemo strah od Boga, odnosno da se duhovno pročistimo.

Usredotočiti se na duhovnu hranu, smanjujući fizičku.

Uživati u posebnim trenucima bliskosti s Bogom i za to vrijeme obraćati Mu se i moliti Mu se.

Stvoriti suosjećanje za sve druge ljude koji su Božja stvorenja.

Da uživate u zdravlju, jer je post dobar za vas.

Stoga, dok postite, klanjajte namaze, čuvajte se ne samo zla, već i ispraznih stvari. Proučavajte Kur'an Časni. Pročitajte bilo koju knjigu o vjeri.