RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Jedan od aktivnijih medžlisa u BiH
Vijesti iz džemata

Jedan od aktivnijih medžlisa u BiH

Medžlis IZ Sanski Most jedan je od aktivinijih medžlisa u BiH. Različiti segmenti organizacije koju provodi u svom radu i djelovanju, stavljaju ga u sami vrh medžlisa kada su u pitanju aktivnosti i rad u različitim oblastima

Medžlis IZ Sanski Most je ove godine sakupio preko 600 kurbana za medresu „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, ali to nije ukupni broj zaklanih kurbana na području Medžlisa, koji je daleko veći, prema riječima glavnog imama Husein-ef. Kovačevića. Medžlis također prednjači kada je u pitanju sakupljanje zekata i sadekatu-l-fitra. Tako je ove godine u te svrhe sakupljeno preko 160.000KM, što je rekord u Muftijstvu bihaćkom.

„Ove godine s područja našeg Medžlisa na hadždž otišlo je preko 50 hadžija. To je, prema dosadašnjim podacima, najveći broj hadžija s ovog područja. Također smo imali pobjednike na takmičenju u mektepskoj nastavi i mi smo presretni što je to tako. Ako se tome doda još činjenica da je ovaj Medžlis po broju stanovnika i članova Islamske zajednice daleko manji u odnosu na ostale medžlise, za nas to predstavlja veliki uspjeh“, kaže Kovačević.

Bitno je istaknuti da je MIZ Sanski Most ima najveći broj pretplatnika Preporoda, te da je jedan među rijetkima u Bosni i Hercegovini koji ima fond za stipendiranje učenika medresa i islamski fakulteta.

„Taj fond postoji evo već dvije decenije. Ponosni smo na tu činjenicu i nama to predstavlja izuzetnu čast. Pored tog imamo i još jedan fond „Berićet“ koji se bavi materijalnim potpomaganjem socijalno ugroženih kategorija naših džematlija i građana. Što se tiče pretplate na Preporod, do unazad nekoliko godina imali smo 500 pretplatnika. Danas je taj broj manji, ali opet ne prelazi cifru od 300. pretplatnika“, kaže Husein-ef. Kovačević.

Među lepezom svojih aktivnosti MIZ Sanski Most organizuje događaje vjerskog, kulturnog, ekonomskog i naučnog karaktera vlastitim kapacitetima uz materijalnu podršku različitih partnera.   „Treba istaći da je takav pristup izrodio jedan značajan poslijeratni projekat Islamske zajednice. Radi se o projektu izgradnje Hamzibegovog vakufskog tržnog centra, za čiju realizaciju smo sredstva dobili preko Rijaseta IZ BiH od strane Generalne direkcije vakufa Republike Turske i njegova realizacija, ako Bog da, počinje uskoro“, kazao je Mirsad-ef. Spahić.

Medžlis IZ Sanski Most s pravom zaslužuje sve pohvale za rad koji je pokazao tokom ove godine i dobar je primjer kako se dobrom strategijom, planom i saradnjom može puno toga napraviti

Izvor: Preporod