RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Donja Koprivna kod Cazina – Dvadeset godina rada jednog imama i džemata
Vijesti iz džemata

Donja Koprivna kod Cazina – Dvadeset godina rada jednog imama i džemata

Pozitivna priča o džematu Donja Koprivna kod Cazina, Omer ef. Kovačeviću i njegovih 20 godina rada

Uvodnim i riječima dobrodošlice, prije otpočinjanja mevludskog programa, skupu se obratio imam domaćin Omer ef. Kovačević.  Bihaćki muftija Hasan ef. Makić je u svom predavanju podcrtao da su razlozi zbog kojih je priređena svečanost vrlo bitni te čestitao džematlijama, Omer efendiji i Medžlisu Cazin što su je organizovali, jer je ona pokazatelj kvalitetnog rada, međusobnog uvažavanja i težnje ka jačanju zajednice, islamske misije i vjerske pouke.

Potom je Sinanudin Bajrić proučio odlomak iz Kur’ana, a dovu glavni imam Said ef. Mujakić, nakon čega je predsjednik džematskog odbora Said Bajramović sa Omer ef. uručio 83 paketića učenicima vjerske pouke. Ta praksa koju je inicirao Omer ef., a džemat objeručke podržao, prisutna je već 14 godina.

Uvedena je radi afirmisanja vjerske pouke i iskazivanja pažnje prema učenicima mektepske nastave, pa i onima koji će to biti u budućnosti. Osim toga, Omer ef. je, kao znak poštovanja, predsjednicima džematskog odbora u proteklih 20 godina uručio od sebe po knjigu sa posvetom, uz zahvalnost za dobru saradnju koja je donijela dobre rezultate: Bajramović h. Husniji, Hodžić h Aliji, Omerčević Rasimu, porodici umrlog Bajramović r h Asima,  Omerčević Zuhdiji, Hodžić Hamidu, Bajramović Saidu (aktuelni predsjednik) i blagajniku Hodžić Hazimu, koji besprijekorno vodi finansije džemata od kako je Omer ef. u D. Koprivni. Potom se skupu obratio relativno mladi mutevelija Said Bajramović, koji je izrazio zahvalnost džematlijama što su podupirali sve ideje materijalnog i moralnog karaktera od značaja za džemat i Islamsku zajednicu, posebno ističući tek završene adaptacione poduhvate na džamiji.

Izvor: Preporod