RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Nakon višedecenijskog perioda Reisu-l-ulema predvodi namaz u Varoškoj džamiji
Vijesti iz džemata

Nakon višedecenijskog perioda Reisu-l-ulema predvodi namaz u Varoškoj džamiji

U ponedjeljak, 09. oktobra 2017. godine okončana je prva faza građevinskih radova na temeljnoj rekonstrukciji obnove i uređenja Varoške džamije i njenog harema. Prva faza je podrazumijevala temeljnu obnovu kompletne džamije sa munarom. Proklanjavanje obnovljene džamije je planirano 21. oktobra 2017. godine (subota) sa podne-namazom a nakon višedecenijskog perioda prvi namaz u džamiji će predvoditi reisu-l-ulema, dr. Husein-ef. Kavazović.

Projekat obnove je izradio projektni biro „GAMES“ d.o.o. iz Travnika. Radovi su se izvodili od aprila ove godine i obuhvatali su pored građevinskih radova i restauratorsko-konzervatoske radove na unutrašnjosti džamije.
Sve građevinske radove je izvodila firma „Pokvić“ d.o.o. iz Gornjeg Vakufa a restauratorsko-konzervatorske radove je odradio restaurator Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Esad Vesković.

Zbog pripreme terena za drugu fazu građevinskih radova na uređenju harema Medžlis IZ Travnik je angažirao tim arheologa Zavičajnog muzeja u Travniku koji su vršili istraživačka iskopavanja na mjestu gdje je predviđena izgradnja abdeshane i mokrog čvora za potrebe rada Varoške džamije. Medžlis je, imajući u vidu značaj rada muzeja za Travnik uručio donaciju kao vid potpore radu Zavičajnog muzeja Travnik.

Varoška džamija u svom današnjem obliku je obnovljena nakon požara koji se desio u Travniku počet­kom prošlog vijeka. Prvobitna džamija koja je bila veoma stara, građena je od drveta i čerpića, pa je sva izgorjela u požaru 1903. godine. Novu džamiju vlastitim sredstvima podigla je Ziba hanuma Arnautović-Kopčić. Izgrađena je u pseudomaurskom stilu koji je u to vrijeme bio veoma omiljen kod bosanskohercegovačkih arhitekata. U džamiju se ulazi kroz visoko predvorje. Fasada i površine oko prozora su ukrašeni ornamentalnim detaljima a prostor bogomolje je prekriven kupolom koja ima oblik lukovice.

Radi njenog izgleda i arhitektonskih rješenja je veoma neobična turistima jer je jedinstvena u ovom kraju.

Izvor: Preporod