RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Glamoč: Počinje obnova džamije Malkoč – bega iz 16. stoljeća
Vijesti iz džemata

Glamoč: Počinje obnova džamije Malkoč – bega iz 16. stoljeća

Džamija Malkoč – bega je srušena tokom Drugog svjetskog rata od strane četnika koji su počinili stravičan masakr nad Bošnjacima sela Malkočevci – Medžlis islamske zajednice Glamoč u saradnji sa Vakufskom direkcijom nakon provedene tenderske procedure danas počinje obnovu džamije Malkoč – bega u selu Malkočevci. Izvođač je firma Mukić d.o.o. iz Jajca.

Džamija Malkoč – bega u selu Malkočevci izgrađena je u 16.stoljeće. Pored džamije, Malkoč – beg je osnovao znamenit vakuf iz kojeg se financirala džamija i ostale aktivnosti. Vakuf je dolaskom raznih vlasti drsko oduziman i uništen. Medžlis Islamske zajednice Glamoč ima planove revitalizacije ovog vakufa o čemu će uskoro biti urađena studija.

Džamija Malkoč-bega Glamoč
Džamija Malkoč-bega Glamoč

 

“Mi imamo podatke o džamiji Malkoč – bega, o njenim brojnim vakufima, sedam dućana, prihodima od 30.000 akči koje je imala. Da bi objasnili o čemu se radi najbolje je navesti da je primjerice imam u toku godine imao plaću oko 700 akči. To najbolje govori koliko je bio bogat taj vakuf. Tu su i brojni drugi hanovi, odmarališta, i brojni drugi objekti otomanske, islamske civilizacije na ovom području koji su protokom vremena, nebrigom vlasti i nebrigom sistema za njih propadali i došli u ovo stanje u kojem su sada i koje mi moramo da poduzimamo ono što možemo da bi ih zaštitili u skladu sa našim mogućnostima”, kaže Arif Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč.

Džamija je napravljena u vrijeme Malkoč – bega, jednog od najhrabrijih ljudi Osmanskog carstva, komandanta akindžija koji je osvojio Beograd, osvojio Petrovaradin, pobijedio je u bici na Mohaču. Bio je dvije godine bosanski begler-beg. Safvet-beg Bašagić piše da je naše gore list i da je rođen u Dugama kod Prozora, po kojoj ga neki zovu Dugalić.
Malkoč – begu je u znak zahvalnosti za hrabrost u brojnim bitkama dodijeljen sandžak-begluk nad Bosnom 1553. godine. Poginuo je 1565. godine i bio je ukopan u haremu Hiseta, kod Halil-pašinog mezara u Banjoj Luci.

Izvor: SAFF.BA