RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džamija u Kelnu – jedna od najvećih u Evropi
Vijesti iz džemata

Džamija u Kelnu – jedna od najvećih u Evropi

Džamija u Kelnu
Džamija u Kelnu

Džamija u Kelnu – jedna od najvećih u Evropi – Prošlog mjeseca zvanično je završena izgradnja centralne džamije u njemačkom gradu Kelnu.

Ona predstavlja jednu od najvećih džamija u Evropi. I pored brojnih kontroverzi, gradsko vijeće grada Kelna je 2008. godine dalo saglasnost i dozvolu za njenu izgradnju. U više navrata su konzervativne skupine organizovale proteste protiv izgradnje, dok je na drugoj strani katolička vjerska zajdnica podržavala i djelomično finansirala ovaj projekat. Džamija je izgrađena u modernom stilu sa staklenim zidovima koji ostavljaju dojam otvorenosti unutrašnjeg prostora, dok kupola u obliku latica cvijeta i dvije munare visine 55 metara predstavljaju posebnost ove džamije. U okviru džamijskog kompleksa smješteni su biblioteka, kafeterija te sale za sport i rekreaciju koje mogu koristiti svi građani Kelna. Unutrašnji prostor džamije i njen harem mogu primiti do 4000 vjernika.

Iako je svečano otvorenje planirano za kraj ove godine, sredinom ramazana je u ovoj džamiji obavljen prvi džuma-namaz kojem je prisustvovalo 2000 vjernika.

Izvpr: preporod.com