RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Ugorsko – Sarajevo(Vogošća)
Džemati u BiH

Džemat Ugorsko – Sarajevo(Vogošća)

Džemat je udaljen od Vogošće oko 2 km na putu za Sarajevo, a pripadaju mu i naselja: Uglješići i Dreskovača.

Broji oko 1000 domaćinstava. Kroz naselje Ugorsko bila je borbena linija u protekloj agresiji na BiH, te je u velikoj mjeri bilo i porušeno. Danas se stanovništvo uglavnom vratilo.

Džemat ima džamiju, koja je prvi put sagrađena u vrijeme Fetha (vjerovatno s početka XV stoljeća). Jedan nišan pored stare džamije bio je datiran sa 1555.g. Prvi put džamiju su porušile komunističke vlasti 1951. g. uz izgovor da je potrebno izgraditi novi put. Porušeni su i svi drugi objekti uz džamiju (imamska kuća, mekteb, tekija, turbe, mlin), a mezarje je “očišćeno” 1956.g.. Preko 20 dunuma vakufske zemlje je oduzeto, a veći dio je nacionaliziran. Tek 1964.g., nakon 13 godina upornih nastojanja, otvorena je nova džamija koja je sagrađena na mjestu na kojem se i danas nalazi. U posljednoj agresiji na BiH džamija je porušena 1.9.1992.g., a nakon agresije obnovljena je njezina izgradnja uz neznatno proširenje da bi 1.9.2002.g. bila ponovo otvorena.

Dosadašnji imami, hatibi i muallimi u džematu: hadži Šaban ef. Jahić (punac Junuz ef Sokolovića), hadži hafiz Junuz ef. Sokolović (otac Sinanudina Sokolovića) – hadži Šaban i hadži hafiz Junuz ujedno su bili i šejhovi tekije koja je bila uz džamiju; h.Hamid ef. Kadrić, Mustafa ef. Spahić, Sulejman ef. Kurtanović, Fuad ef. Čolić. Trenutno u džematu imam, hatib i muallim je Zahid-ef. Mujkanović.

Vakufska imovina u džematu: džamija, gasulhana sa abdesthanom, mezarje, parking, te 7 dunuma zemljišta uz cestu Vogošća – Sarajevo, a jedan dio Medžlis IZ Sarajevo dao je pod zakup.

Mezarje koje se nalazi u neposrednoj blizini džamije kupljeno je sredstvima džematlija nakon rušenja stare džamije i danas se vodi kao vakuf džamije Ugorsko. Spisak učesnika u kupovini i danas se čuva u džematu.

U džematu se klanja pet dnevnih namaza, teravih, bajrami i džuma-namaz. Mektebska nastava održava se četiri dana u sedmici.

Vakif za kojeg se zna u džematu jeste rhm. hadži Ismet Hodžić (plac za sadašnju džamiju) i rhm. Hodžić Avdo (parking ispred džamije).

Trenutno se vode aktivnosti u ovom džematu za ponovnu izgradnju tekije u čijem sastavu se planira izgraditi i omladinski centar.

Izvor: medzlis-sa.ba