RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Husimovci – Sanski Most
Džemati u BiH

Džemat Husimovci – Sanski Most

Džemat Husimovci, koji uz Husimovće obuhvata i naselje Demiševci, smješten je na petom kilometru magistralnog puta Sanski Most–Bosanska Krupa.

Džemat broji 360 domaćinstava i ima džamiju koja je prvi put sagrađena 1969. godine. Porušena je u srpsko-crnogorskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, 1992-‘95, i među prvima, na području Sanskog Mosta, obnovljena, te svečano otvorena 15. septembra 1996. godine, dok je u pripadajućem naselju Demiševci džamija „Demigrad“ svečano otvorena 8. jula 2006. godine.

Imamsku službu u ovom džematu obavljali su slijedeći imami: Ferhat ef. Šeta, Agan ef. Osmanović, Elkaz ef. Čehić, Raif ef. Iz Gradačca čijeg se prezimena džematlije ne sjećaju, Alija ef. Henjak, Osman ef. Hasanbegović i Muvedet ef. Vuković, aktuelni imam džemata.

Među poznatije alime koji su djelovali u ovom džematu zasigurno spada Ferhat ef. Šeta koji je bio direktor GHM, predsjednik Mešihata SRBiH, a potom ambasador BiH u Sloveniji i, trenutno, Libiji.

Vakufsku imovinu džemata, pored dvije džamije u kojima su smještene mektebske učionice i gasulhane, čine još i imamska kuća, te oko tri dunuma zemljišta koje se se koristi kao mezarje. Među vakife ovog džemata čiji identitet je poznat spada i rah. Muho Rizvan, koji je uvakufio zemljište za izgradnju džamije, dok se za imena drugih ne zna.

U džamiji u Husimovcima se redovno obavlja pet dnevnih namaza, džuma, teravija i bajrami, dok se mektebska nastava izvodi dva puta sedmično, subotom i nedjeljom, po četiri nastavna sata.

Izvor: medzlis.info