RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Grborezi-Komorani – Livno
Džemati u BiH

Džemat Grborezi-Komorani – Livno

U jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u sklopu jednog džemata su dva sela, Grborezi i Komorani. Smješteni su uz magistralnu cestu Livno-Split u sred Livanjskog polja, gdje se ravnica naglo širi u gotovo nepregledno prostranstvo plodnih oranica i livada.

Oba sela su od davnina pripadali jedno drugome pa je tako i danas. S obzirom na to da se u Grborezima nalazi škola i džamija, džematlije iz Komorana su uvijek bili vezani za Grboreze. Ako tome dodamo da se u Haremu kod Grboreza sahranjuju i jedni i drugi te nekoliko familija iz Gubera, onda je bliska veza neupitna.

1976.g. džematlije su zajedničkim trudom izgradili džamiju, a uz džamiju munaru visoku 27 m. Na mjestu džamije je ranije bio mejtef. Kasnije je u džamijskom dvorištu napravljna i imamska kuća. Što se tiče vakufske imovine u džematu, pored džamije i imamske kuće je i jedna njiva u Tablama.

U Grborezima su zastupljena slijedeća prezimena džematlija: Hodžić, Velagić, Milak, Kamber i Omeragić. U Komoranima su to: Milak, Kalender, Muftić, Baljak, Borić i Nuhbegović.

Prema poslijednjem popisu kojeg je uradio mjesni imam krajem 2015.g. Grborezi broje 153 džematlija u 48 domačinstava, a Komorani 72 džematlija u 21 domačinstvu. Ako ovome pribrojimo dijasporu, onda je broj džematlija u Grborezima 299, a u Komoranima 90.

Kada sve to zbrojimo dobit će mo brojku od 389 džematlija koji se vode u džematu Grborezi-Komorani.

Izvor: