RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Tonder – Prelijepa noć pod okriljem Kur’ana
Vijesti iz džemata

Džemat Tonder – Prelijepa noć pod okriljem Kur'ana

Džemat Tonder – U subotu 28.1.2017.godine nakon akšam namaza u prepunoj džamiji džemata Tonder koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj održane su hatma dove za odrasle.

Naime, ova manifestacija je kruna projekta škole Kur'ana koja u džematu Tonder traje dvije godine. Prisutne je poselamio Dinko ef. Tokić i zahvalio se na odvojenom vremenu svima koji su došli i odlučili svoje srce napojiti sa nepresušnog izvora kur'anske riječi. Ovoj manifestaciji su prisustvovali imami IZBD-e na čelu sa glavnim imamom Elmedin ef. Kadrićem i potpredsjednikom IZBD-e hadži Mirzom Gunićem. Gost predavač je bio naš musafir iz Bosne i Hercegovine Edin ef. Kavazović koji je obavljao dužnost imama, hatiba i mualima u džematu Tonder 2002. godine.

Program je obilovao učenjem ilahija i recitacija, te učenjem Kur'ana od strane svršenika hatme koje je izazvalo suze u očima prisutnih džematlija. U emotivnom obraćanju Edin ef. Kavazović je evocirao uspomene iz džemata i naglasio važnost učenja Kur'ana i pravilnog razumijevanja sunneta Muhameda a.s. kao najvažnijih faktora u životu svakog muslimana. Nakon predavanja, uručene su diplome svršenicima hatme Enesu Abazagiću, Emini Abazagić i Remziji Salkiću. Program je završen učenjem odlomka iz Kur'ana hadži Kadrije ef. Pitarevića, a dovu je proučio Edin ef. Kavazović. Druženje je nastavljeno uz kahvu, sok i kolače.