RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Tojšići – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Tojšići – Kalesija

U ovom džematu duže je bilo sjedište Islamske zajednice. Kancelarija Džematskog odbora Rainci (Zvanični pečat: Džematski odbor islamske vjerske zajednice u Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini – RAINCI) bila je u Tojšićima sve do 1966.godine.

Početkom 1966. godine mijenja se naziv glavne islamske administrativne institucije i glasi: Odbor islamske vjerske zajednice u SR Bosni i Hercegovini – Tojšići i takav naziv ostaje sve do 1976. godine. Spletom okolnosti pod tim nazivom Kancelarija IZ bila je neko vrijeme i u džematu Međaš, a godine 1988. sjedište se izmješta u džemat Prnjavor pod nazivom Odbor Islamske zajednice Kalesija.

tojsici-6

Džemat Tojšići formiran je 1977. godine izgradnjom nove džamije i izdvajanjem iz krunskog džemata Atik džamije u Ćivama – Vukovijama Gornjim. U džematu se obavljaju svi propisani namazi, a mektepska nastava održava se dva dana u hefti.

Džamija je više puta renovirana, ali nije mijenjan njen prvobitni izgled. Početkom 21. stoljeća poduzeti su napori na njezinoj temeljitoj rekonstrukciji i proširivanju, te izgradnji pomoćne zgrade s mektepskom učionicom i abdesthanom.

Kao vakufsku imovinu, osim džamije, džemat ima svoje mezarje, gasulhanu, kuću za stanovanje lokalnog imama s mektepskim prostorijama u prizemlju, te još pet mekteba u zaseocima Babajići, Dedajići, Handžići, Bare i Spreče (mekteb sagrađen 2012. godine).

Od osnivanja džemata Tojšići, imamsku dužnost obavlja Mehmed ef. Šabanović.

Izvor: mizkalesija.ba