RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Dub – Travnik
Džemati u BiH

Džemat Dub – Travnik

Džemat Dub ima 230 domaćinstava s ukupno 1.050 stanovnika. Džemat je smješten sjeveroistočno od Travnika. Prije izgradnje prve džamije vjerski se život odvijao u starom mektebu. Prva džamija izgrađena je 1936. godine.

Kao imami su u njoj službovali: Avdo-ef. Hodžić, Husein-ef. Husić, Emin-ef. Karić, Salih-ef. Riđić, Mesud-ef. Pezić, Kasim-ef. Fetić, Alija-ef. Keško, Samir-ef. Karić i Esad-ef. Fuško, sadašnji imam džemata.

U džematu je rođen Halim-ef. Husić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Džemat posjetuje mekteb, gasulhanu, 23 njive i 5 mezaristana. Ovaj je džemat dao i 28 šehida u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.

Mektebska nastava održava se četiri dana u sedmici. Svake se godine u mekteb prosječno upiše oko 180 polaznika; polaznici mektepske nastave postižu zavidne rezultate na raznim nivoima takmičenja. Stara je džamija služila 72 godine svojoj svrsi, da bi džematlije 15. februara 2008. godine srušili staru džamiju i za 6 mjeseci izgradili funkcionalnu novu džamiju sa svim pratećim objektima (mekteb, gasulhana, kotlovnica, abdesthana, te poslovni i kancelarijski prostor).

U džematu se klanjaju svi dnevni namazi i džuma namaz. Mektepska nastava održava se četiri dana u sedmici.

Izvor: miztravnik.com.ba