RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Šeher – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Šeher – Kalesija

Ovaj džemat jedan je od najstarijih kalesijskih džemata, a nalazi se 12 km jugoistočno od sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, na lokalnom putu koji se odvaja za Osmake u mjestu Memići, s desne strane magistralnog puta Kalesija – Zvornik, i ima oko 230 domaćinstava.
Ovom džematu uvijek su gravitirali zaseoci: Like, Drvenice, Sajtovići, Borogovo i Osmaci.

Prva džamija u Šeheru (Šeherdžiku) sagrađena je još za vrijeme osmanlijske vladavine u našim bosanskohercegovačkim krajevima. Prozvana je Ahmed-begovom jer je izvjesni Ahmed-beg bio njen prvi veliki vakif.

Ahmed-begova džamija u Šeheru, sudeći po objavljenim popisima, potiče iz 16. stoljeća. Izgrađena je od kamena, s drvenom munarom, a pretrpjela je više izmjena i rekonstrukcija. Usmeno predanje govori o pet njenih poznatih rekonstrukcija. Po sačuvanom predanju, najranija poznata rekonstrukcija izvršena je 1909. godine, kada je zamijenjena dotrajala drvena konstrukcija na džamiji (munara, krov i mahfil). Za tu rekonstrukciju najstariji stanovnici naselja kažu da su radove izvodili majstori iz Vlasenice, navodeći pri tome da je mutevelija Meho Tosunbegović iz Borogova prodao vlastito zemljište kako bi majstori bili isplaćeni, pošto su prikupljena sredstva bila nedovoljna. Prilikom narednog renoviranja, 1974. godine, izvršena je temeljita rekonstrukcija cijelog objekta, a dotrajala drvena munara zamijenjena je zidanom od betonskih blokova. Stradala je u Drugom svjetskom ratu od strane četničko-partizanskih snaga, a posljednje razaranje doživjela je 1992. godine, u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane srbočetničke vojne i paravojne sile. U haremu džamije ima još sačuvanih starih nišana, a najstariji je s natpisom iz 1105. hidžretske, odnosno 1693/1694. godine.

Nova džamija u Šeheru, zbog tjeskobe prostora u mezaristanu gdje je bila Ahmed-begova džamija, sagrađena je na susjednoj vakufskoj parceli nedaleko od stare lokacije krajem 2003. godine.

seher-9

Kao vakufsku imovinu, osim navedene rekonstruisane džamije, džemat Šeher ima: više mezarja po džematskim zaseocima, jednu vakufsku parcelu obradive zemlje, veću zgradu mekteba s imamskim stanom na spratu, te mektebe u Likama, Borogovu i Drvenicama. U džamiji se obavljaju svi dnevni namazi, džuma-namaz, teravih-namaz, kao i bajram-namazi, a mektepska nastava izvodi se dva dana heftično, subotom i nedjeljom.

Prema predanjima imami šeherske džamije bili su: Adem ef. Burek, Mehmed ef. Brezić iz Cerske, Mustafa ef. Joldić, Ahmet ef. Spahić, Džemil ef. Nakičević, Enver ef. Alić, Huso ef. Ramić, Hamdija ef. Nurikić, Husejn ef. Džankić i Nedžad ef. Bećić. Aktuelni imam u džematu Šeher je Rijad ef. Sakić. On obnaša dužnost imama u Šeheru od povratka Šeheraca iz muhadžirluka.

Izvor: mizkalesija.ba