RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat SAFF Utrecht
Džemati u svijetu

Džemat SAFF Utrecht

Džemat SAFF Utrecht

Nas džemat je osnovan u Maju 2006. godine. Briga i njega vjerskog života muslimana nastanjenih u okolici, integracija u društvo i što bolje razumijevanje islama i muslimana predstavljaju srž naših aktivnosti.

Šehadet kao osnovno svjedočenje vjernika muslimana je i naše ubjeđenje. Allahova dz.s. objava u Kur’anu i Sunnet Muhammeda a.s. su naš temelj i naša vodilja. Ovo je sve u skladu i po vazecim pravilima Kraljevine Nizozemske.

Porijeklo, boja kože, nacionalnost, socijalni status ili bilo koja druga vanjština čovjeka i ljudi su za muslimane potpuno nebitni.

Naši članovi su muslimani sa područja bivše Jugoslavije i sire. Najveći dio čine Bošnjaci, tj. muslimani iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sandžaka, ali i znatan broj drugih.

 Trenutno naša zajednica broji preko 100. porodica naših članova, koje su uglavnom nastanjene na području provincije Utrecht. Nekoliko naših članova su nastanjeni i izvan navedenog okruga i ujedno nekolicina članstva je ostala vjerna nasem džematu iako su odselili iz njega..

Izvor: Saff-utrecht