RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat New York – Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY – Astoria
Džemati u svijetu

Džemat New York – Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY – Astoria

Bosansko Hercegovački Islamski Centar (BHICNY) u New Yorku osnovan je davne 1993. godine kada su zbog ratom zahvaćene BiH Bošnjaci muslimani došli na ovo područje.

Najzaslužniji za to je rahmetli Ramiz ef. Aljović koji je vodio ovaj džemat od njegovog osnivanja do kraja svog života,do Novembra 2004. godine.

Mora se naglasiti da je odmah po osnivanju BHICNY okupio sve muslimane iz BiH te drugih dijelova ex-Jugoslavije. Svi su oni u našem Islamskom Centru obavljali svoje vjerske dužnosti, prikupljali materijalnu i novčanu pomoć za ratom zahvaćenu BiH.

Često su, na inicijativu džemata organizovane demonstracije pred zgradom UN u New Yorku i time pružala podrška mladoj, nezavisnoj državi BiH.

Imam u BHICNY je Idriz ef. Budimlić koji tu dužnost obavlja od 2009. Godine, a pomoćnik imama je mr. Senahid Halilović.

Uz Allahovu dž.š. pomoć, naša zajednica 2011. godine kupuje i adaptira crkvu Jehovinih svejedoka, na prestižnoj  lokaciji u Astoriji i taj objekat pretvara u svoj Novi Islamski Centar.

Džamija je otvorena svakodnevno za pet vakat namaza te džumu namaz. Od ostalih aktivnosti treba istaći naša mjesećna druženja i večere, akike, zajedničke  iftare uz Ramazan, te obilježavanje svih važnijih islamskih praznika.

Mektebska nastava se održava svake subote na bosanskom, a svake nedjelje na engleskom jeziku za polaznike sa drugih govornih područja. Predavanja i tribine se održavaju svakih petnaest dana, a nerijetko se priređuju i seminari na razne islamske teme.

U sklopu BHICNY aktivan je i hor ilahija i kasida “Hud-hud” koji učestvuje na svim vjerskim i drugim manifestacijama u regiji.  Jednom sedmično se održavaju časovi sufare za sve uzraste.

S obzirom da živimo u metropolitanskom gradu, naš džemat je multi-etnićki tako da se hutbe petkom održavaju na bosanskom i engleskom jeziku.

Naš džemat tradicionalno obilježava oba bajrama sa prigodnim manifestacijama uz dodjelu bajramskih paketića te organizuje ljetne i bajramske piknike.

Naša zajednica je već pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava za nadogradnju našeg Islamskog Centra koji se nalazi na adresi: 37-46 Crescent Street, LIC, NY 11101 Tel: (+1)718-545-4980