RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Lepenica – Tešanj
Džemati u BiH

Džemat Lepenica – Tešanj

Historijat
Naziv džamije: Džamija Lepenica;Godina izgradnje: 1990.g. Godina popravke: 1998.g. Godina dogradnje pomoćnog objekta: 2000.g.

Osnivač-vakif: Džemat Lepenica.

Površina džamije: 14x13m; mahfil: 14x7m

Oštećenja u toku Agresije 1992-95.: Džamija lakše oštećena (krov, vanjska fasada, stolarija i munara.) Sve sanirano.

Uz džamiju je sagrađena pomoćna zgrada sa gasulhanom, kotlovnicom, mektebskom učionicom, divanhanom, mokrim čvorovima, a sagrađena je i nova munara sa dvije šerefe.

Džamija je izgrađena 1990.g. na temeljima stare džamije. Tokom agresije na BiH i džemat Lepenica je bio na meti udara srpskog agresora tako da je u periodu od 1992-95.g. džamija lakše oštećena (krov, fasada, munara, stolarija). U tom periodu u džamiju Lepenica je dolazio i veći broj džematlija okolnih džemata: Mravići i Matuzići a posebno je na području Lepenice privremeno boravio veliki broj muhadžira iz dobojskih džemata: Ševarlije, Pridjel i grad Doboj, pa je praktično u to vrijeme ova džamija imala i karakter okružne džamije.

Džamija je nakon agresije u potpunosti renovirana, a 1998.g. porušena je stara i izgrađena nova munara sa dvije šerefe, koja je znatno veća a i ljepša od prethodne. Nakon toga 2000.g. uz džamiju je dograđena i pomoćna zgrada koja sadrži mektebsku učionicu, džamijsku knjižnicu-mektebu, gasulhanu, mokre čvorove, kotlovnicu i divanhanu. Dio džamijskog harema je asfaltiran i koristi se kao prilazna staza džamije, dok se ostatak harema koristi kao mezarje koje je i ograđeno. Danas džamija izgleda kao pravo zdanje sa svim potrebnim infrastrukturnim elementima za funkcionisanje džemata. U džamiju je uvedeno centralno grijanje na čvrsto gorivo.

Također su instalirana i dva klima-uređaja, što olakšava uslove za obavljanje aktivnosti u ljetnom periodu. Mektebska učionica je prostrana i opremljena pored osnovnih pomagala i dodatnim (kompjuter, dvd, tv, kasetofon,), a u prilog tome govori i priznanje Rijaseta IZ-e od 2004.godine da je ova mektebska učionica najopremljenija u BiH. U džematu se obavljaju slijedeće redovne aktivnosti: džuma namaz, beš-vakat, mektebska nastava se održava na tri punkta-mektebska učionica u džamiji, mekteb u mesdžidu Bedaci i mekteb u mesdžidu Brdo.

U zimskom periodu se održava tečaj učenja Kur'ana za odrasle a po potrebi i tečaj učenja sufare, dva puta sedmično.

U džamiji se održavaju prigodni programi povodom značajnih datuma i mubarek noći. Na kraju svake mektebske godine se održi Hatma –dova za polaznike mektebske nastave koji su u toku mektebske godine proučili Kur'ani-Kerim. U toku mjeseca Ramazana u džamiji se obavlja i teravih- namaz i mikabela. Povremeno se obavi i šerijatsko vjenčanje džematlijama koji žele da taj obred obave u džamiji. Tradicionalno se u ljetnom periodu održi Prošireni mevludski program u džamiji, dok se zadnjeg vikenda u mjesecu maju svake godine održi mevlud u mesdžidu Bedaci.U mesdžidima Brdo i Bedaci se uoči petka obavlja jacija-namaz a tokom Ramazana klanja teravih-namaz.

Izvor: miztesanj.ba