RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Golinjevo-Podhum-Potkraj-Sturba
Džemati u BiH

Džemat Golinjevo-Podhum-Potkraj-Sturba

Džemat Golinjevo nalazi se na regionalnom putu Livno-Duvno-Mostar, pokraj Buškog jezera. Prema usmenoj predaji prva džamija u Golinjevu izgrađena je 1936 godine. Izgradnja ove današnje džamije je počela 1999 god. dok je završena 2.9.2006 kada je i zvanično otvorena. U džematu Golinjevo trenutno živi 47 porodica odnosno 147 stanovnika i oko 120 u dijaspori. U selu postoje tri prezimena : Velagić, Bajrektarević i Rašković.

Ovom džematu pripada punkt Podhum koji se nalazi na istom regionalnom putu Livno-Duvno-Mostar. U džematu se nalazi istoimena džamija čija je izgradnja započeta 1928 god. a završena 1937 godine. Tokom agresije srušena je od strane HVO-a 03.08.1993 godine.

Na sedmu godišnjicu njenog rušenja 03.08.2000. g proučena je „hajr-dova“ na mjestu na kojem će se izgraditi nova, jos ljepša džamija. Džemat se sastoji od 29 porodica (Bulići, Omeragići, Žunići, Mehići, Malići, Nuhbegovići ), a ukupno broji 77 osoba. 53 člana živi u dijaspori.

Punkt Potkraj također se nalazi na regionalnom putu Livno-Duvno-Mostar, ovaj džemat čine sela Potkraj i Tušnica gdje živi nekoliko bošnjačkih porodica. U selu Potkraj živi 16 porodica (Džebo, Ramić, Ušanović) i broji oko 70 stanovnika, a 16 ih je u dijasporu.

U Tušnici živi 6 porodica (Šabić, Krlagić, Vardo, Turanović, Aljić, Zec) a broji 32 stanovnika. Ovaj džemat nije imao vjerski objekat do 2008 godine kada je iste godine sagrađen mekteb na zemljištu koji je uvakufio rahmetli Agan Džebo.

Punkt Sturba udaljena je od Livna 5 km i nalazi se na regionalnom putu Livno-Duvno-Mostar. U ovom džematu žive 17 porodice (Orman, Velagić, Džumhur i Bašić)a broji 48 stanovnika. Ovaj džemat nema vjerski objekat, ali je 2010 godin počela izgradnja mekteba koja je brzo obustavljena zbog pobune lokalnog Hrvatskog stanovništva. Važno je napomenuti da je izgradnja počela bez dozvole za gradnju. Vjerske aktivnosti se obavljaju u kućama pojedinih džematlija.

Izvor:Medzlis-Livno