RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Donji Grad – Cazin
Džemati u BiH

Džemat Donji Grad – Cazin

Džemat Donji Grad
Džemat Donji Grad

Džemat Donji Grad, kojem pripadaju prigradska naselja koja gravitiraju novom dijelu Cazina, gradski je džemat, osnovan 1991. godine izdvajanjem iz džemata Cazin-Grad. Džemat broji 380 domaćinstava i ima džamiju, koja je, u blizini cazinske Gimnazije, građena od početka 1992. do 04. septembra 1999. godine, kada je zvanično i otvorena.

Stalnu imamsku službu u ovom džematu do sada su obavljali sljedeći imami: Munir ef. Makić (honorarno ) i Suad ef. Osmanagić, aktuelni imam džemata.

Vakufsku imovinu džemata, pored spomenute džamije u kojoj su smješteni mekteb i gasulhana, čine još i imamska kuća i mezarje. Površina parcele na kojoj je sagrađena džamija sa haremom i imamska kuća iznosi 2500 m2. Površina mezarja je 10000 m2. Istaknutiji vakifi u džematu su: Džehva Osmanagić, koja je uvakufila parcelu površine 2000 m2, na kojoj je sagrađena džamija, Lejla Osmanagić, uvakufila parcelu površine 500 m2, na kojoj je sagrađena džematska kuća, zatim Rafin Alagić, Asim Ćoralić, Rasim Ćoralić i Husein Ćoralić, koji su uvakufili po 2500 m2 za mezarje.