RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Kula Grad – Zvornik
Džemati u BiH

Džemat Kula Grad – Zvornik

Džemat Kula Grad je najvjerovatnije jedan od najstarijih džemata na području Medžlisa IZ Zvornik. Imajući u vidu da se nastanak mjesta direktno vezuje za tvrđavu Kula Grad, predpostavlja se da su islam na ove prosore donijeli Turci Osmanlije polovinom 17. stoljeća.  U tvrđavi je izgrađena džamija, koja je bila ista kao Careva džamija u Sarajevu.

( Historija bošnjaka, prof. Dr Mustafa Imamović )

Idejno riješenje džamije RijekaPrva džamija sagrađena izvan tvrđavskih zidina sagrađena je u blizini turbeta šeih Hasana Kaimije ( lokalitet današnjeg donjeg mezarja, jedan dio se i danas naziva „ Džamijište“ , a vidljivi su tragovi temelja džamije).
Na lokalittu „Bunar“ gdje se i danas nalazi, džamija je sagrađena u periodu između 1900. i 1910. Bila je od tvrdog materijala –kamena, ali je imala drveni minaret. Drveni minaret je zamjenjen zidanim 1962. godine. Ova džamija je porušena 1984. godine i počelo je se sa izgradnjom nove koja je bila završena 1990. godine, a zadržan je minaret od stare džamije.

Početkom agresija na Bosnu i Hercegovinu 1992 godine, odmah po zauzimanju Kule grada, od strane srbo-četničke vojske, džamije je prvo zapaljena a potom i minirana ( april 1992. godine). Kao uspomena na staru džamiju, urbicid i genocid koji se desio na ovim prostrima, još uvijek se pored džamije u izgradnji nalazi dio srušenog minareta, kao svijedok i opomena svega onoga što se desilo na ovim prostorima.

Odmah po povratku u Kulu Grad 2001. zapčelo se sa obnovom porušene džamije, izgradnja je toku i očekuje se skori završetak iste.

KULTURNO-HISTORIJSKI SPOMENICI

Tvrđava na Kula GraduNa Kula Gradu se nalazi i stara tvrđava, po kojoj je naselje i dobilo ime. Tvrđavu je prema legendi počela da gradi prokleta Jerina u 15. vijeku, ( radi se o Jeleni ženi srpskog despota Đurađa Brankovića).

Dolaskom Turaka na ove prostore oni dorađuju tvrđavu. Tvrđava se sastojala iz tri djela; Donji, Srednji i Gornji grad. Pored toga što je od kapije na ulasku u Zvornik (gradska kapija), pa do Gornjeg grada bila povezana zidom, bile su sagrađene i tri kule, od kojih je najveća i do danas sačuvana Bijela kula bila najpoznatija. Po ovim trijema kulama i naselje Kula Grad je dobila ime.

Manje prepravke tvrđave izvršili su Austrijanci tokom vladavine Austrougarske ovim prostorima.

Izvor: medzlis-zvornik.info