Home » Džemat Delijaši – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Delijaši – Sarajevo

Džemat Delijaši se nalazi udaljen oko 40 kilometara od Sarajeva. Džemat je prije proteklog rata brojao 600 domaćinstava dok je sada taj broj smanjen na 200 domaćinstava sa stalnim prebivalištem na području ovog džemata.

Džemat Delijaši obuhvata naselja: Delijaš, Slavljevići, Delačići, Govedovići, Šišići, Durakovići, Boljanovići, Pomeni, Karovići, Balbašići, Hamzići, Rijeka i Krsmanići.

Kada je džamija prvi put sagrađena nema pouzdanih podataka, mada po predanjima njena izgradnja seže u daleku prošlost. Stara džamija koja se nalazila u selu Delijaši je renovirana i dograđena joj je munara 1965. god.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Čaplje - Sanski Most

Kao i mnoge druge džamije, i ova u Delijašima je do temelja spaljena i porušena miniranjem u toku agresije na BiH. Džamija je obnovljena nakon rata, tačnije u toku 2006/07 godine. Uz džamiju je sagrađena i imamska kuća te ostali prateći objekti. U džamiji se trenutno obavlja džuma namaz, a u maju mjesecu svake godine uči se tradicionalni mevlud.

Dosadašnji imami ove džamije su: Hfz.Kenjava, Mustafa ef.Fazlić, Ramo ef. Novalić, Aziz ef. Palić, Izet ef. Ćatović, i sadašnji imam Safet ef. Muminović.

Izvor: medzlis-sa.ba