RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Čuhovići i Lukomir – Konjic
Džemati u BiH

Džemat Čuhovići i Lukomir – Konjic

U najranijim turskim izvorima ovo naselje nalazimo pod nešto izmijenjenim imenom – Čukovići.

Džamija u Čuhovićima podignuta je sredstvima i radom džematlija oko 1930. godine. Na džamiji su periodično po potrebama vršene popravke.

Imami u ovoj džamiji bili su: Zejnil ef. Trešnjo, hodža Jelovac, Ahmed ef. Bandić, Uzeir ef. Bandić i današnji imam Džemail ef. Delić.

U neposrednoj blizini Čuhovića, na lokalitetu Blaca, planina Zvekuša, nalaze se ostaci građevine koja je, kako predaja kaže, nekad bila džamija. Međutim, osim upečatljivog detalja u zidu porušene građevine koji upućuje na to da bi mogao biti mihrab nekadašnje džamije, te muslimanskog stanovništva koje se u popisima iz osmanskog vremena tu pojavljuje, druge pisane izvore nisam našao.

mevlud-cuhovici-2016

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice, na 1495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1300 m. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potječu iz XIV i XV stoljeća, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina.

Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okolice Stoca, koji su zbog iznimno bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca, gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo. Najvećim su se dijelom ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomor i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.

Džematski odbor Lukomir formiran je 1968. godine kad je i završavan mesdžid u ovom selu (svečano otvoren 8. maja 1969. godine).

Prvi imam ovog mesdžida bio je Derviš ef. Čomor (dvije godine), zatim Salem ef. Vatrić (pet godina), potom Abdulah ef. Bandić. Zanimljivo je da su u ovom selu imami dvadesetak godina radili bez novčane pomoći. Plaća za njihov trud ugađala se tako što su im mještani prezimljavali 20-30 brava o svom trošku. U zadnjih nekoliko godina Lukomir je uz pomoć međunarodnih organizacija obnovljen, a u sklopu toga obnovljen je i mekteb. Prema popisu iz 1991. godine u Lukomiru su živjela 152 Bošnjaka. Danas ih ima oko 60 i to u ljetnem periodu.

Tokom  mjeseca ramazana 2014.g. u džematu Lukomir počeli su radovi na izgradnji nove munare uz džamiju u ovom džematu te aktivnosti na zamjeni dotrajalog krova džamije novim limenim pokrovom.

Vrijedni radnici uspjeli su ovaj hajirli posao privesit kraju još u toku mubarek mjeseca ramazana te su kandilji na novoj munari upaljeni 24.07.2014.godine. Svečani mevludski program upriličen povodom završetka ovih radova održan je 17.08.2014.g. (nedjelja).

Imam u džematu  Čuhovići je Delić ef. Džemail a imamske poslove u Lukomiru obavlja po potrebi Halil ef. Čomor.

Izvor: medzlis-konjic.com

Vijesti iz Bosne i hercegovine