RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Dejčići – Sarajevo
Džemati u BiH

Džemat Dejčići – Sarajevo

Džemat ”Dejčići” je udaljen od Sarajeva 25 kilometara. Džemat čine naselja: Dejčići, Dujmovići, Ostojići, Gaj, Mijanovići, Ledići, Dujmovićke bare. Džemat čini 120 domaćinstava, dok je prije proteklog rata u ovom džematu bilo 130 domaćinstava.

Džemat ima sagrađene džamije u Dejčićima, koja je ujedno i centralna džamija ovoga džemata, džamiju u selu Ostojići koja je sagrađena prvi put po završetku rata i povratku stanovništva na ova područja, te obnovljeni mekteb u selu Dujmovići koji je postojao i prije devedestih godina kada je od strane četnika spaljen i porušen do temelja kao i cijelo selo.

Džamija ”Dejčići” je sagrađena prvi put u ovome selu 1925. god., kada je ustvari prenešena iz susjednog sela Ledići. U narednom periodu je rekonstruisana više puta, da bi jula mjeseca 1993. godine, zapaljena i minirana od strane srbo-četničkog agresora, te tako praktično porušena do temelja.

Povratkom skoro 99% stanovništva na područje koje pripada ovom džematu, džamija je obnovljena 1997. god., a svečano otvorenje upriličeno je u ljeto 1999. godine.
Sada se u džamiji klanja svih pet vakata, džuma namaz, te se održava vjerska pouka, a godišnje početkom mjeseca jula održi se tradicionalni mevlud.

Imami ovoga džemata su bili: Emin ef. Mulaosmanović, Mustafa ef. Mulaosmanović, Meho ef. Krupalija, Husein ef. Zagorac, Osman ef. Aljović, i sadašnji imam Abdullah ef. Dedić.

Vakufi u džematu su: 30 dunuma zemlje, šehidsko mezarje koje je vakuf sela. Najveći vakif u džematu je Mulaosmanović Began sa 30 dunuma uvakufljene zemlje.

Izvor: medzlis-sa.ba

Vijesti iz Bosne i hercegovine