RAMAZANSKA VAKTIJA 2024.

Home » Džemat Jablanica 1 – Jablanica
Džemati u BiH

Džemat Jablanica 1 – Jablanica

Džamija u Podbrežju – Historijski gledano džamija smještena na parceli Lokvica (Mlaka), dvadesetak metara od M-17, bila je od najvećeg značaja za stanovništvo Jablanice.

Džematlije su džamiju počeli graditi 1908. godine, ali nisu imali dovoljno sredstava da ju završe. Vakufska direkcija u Sarajevu odobrila im je 8.000 Kruna, uz obavezu da su dužni osigurati sredstva za održavanje džamije i plaćanje imama. Gradnja džamije dovršena je 1912. godine i tada se u njoj počelo klanjati.

Građena je od lomljenog kamena i pokrivena je pločom, ali nije imala munaru. Munara visoka 30 metara je napravljena 1933. godine a sedreni kamen prenešen je sa djevojačke džamije iz Mostara.

Jablanica je bila bombardovana 1944. gdje je i munara bila oštećena. Džematlije su 1955. popravili munaru, a džamiju renovirali i proširili 1970. godine.

Imamsku dužnost od 1912. godine vršili su Jusuf ef. Malović, hodža Đelmo, hodža Mahmut Ćosić, Mustafa ef. Pirkić, Derviš ef. Hodžić, Hilmija Krnjo, Salim ef.Džumhur, Arif ef. Hajdarević, Salih ef. Lepara, Omer ef. Mulamehmedović, Mustafa ef. Bešlić, Junuz ef. Šoljić , Osman ef. Kurjaković, Ferid ef. Huseinbašić, Senad ef. Velić, Mesud ef. Ćosić od 1996. do danas.

Izvor: medzlis-jablanica.ba

Vijesti iz Bosne i hercegovine