Home » Džemat Čaršijska džamija – Kalesija
Džemati u BiH

Džemat Čaršijska džamija – Kalesija

Džemat Čaršijska džamija
Džemat Čaršijska džamija
 Čaršijska džamija Kalesija zvanični je naziv džemata koji obuhvata područje grada Kalesije i broji više od 900 domaćinstava.

Džamija se nalazi u centru Kalesije i podignuta je na novim temeljima. Inicijativu za gradnju jedne monumentalne džamije u Kalesiji pokrenuo je Enver ef. Alić, i to još prije izbijanja agresije na Kalesiju i Bosnu i Hercegovinu. Ratno pustošenje zaustavilo je sve ideje s tim u vezi.

Zvaničnici u strukturi OIZ Kalesija bili su započeli ozbiljne pripremne radove za izgradnju islamskog centra u Kalesiji. Za gradnju je obezbijeđena kompletna projektna dokumentacija, kao i potrebni materijal. Od 1. septembra 1991. godine, novinar Preporoda Ahmed Mehmedović, naše kalesijske gore list (iz Capardi) pratio je polaganje kamena temeljca za islamski centar i, između ostalog, zabilježio: ”U subotu je, 24.08.1991. godine, u Kalesiji položen kamen temeljac za džamiju i Islamski centar sa svim prostorima koji se pod tim nazivom podrazumijevaju. Svečanost se odvijala na parceli koja je za to i namijenjena, a koja je poklon jedne dobrotvorke iz Kalesije… Dugo je Kalesija bila bez džamije, na koju je imala prirodno pravo, jer su ovdje muslimani u većini, komunističke vlasti nisu ni pomišljale na takvu mogućnost, novo vrijeme je donijelo i nove ljude koji su imali više sluha za ljude kojima trebaju biti sluga, a ne gospodar.”

Izbijanjem agresije na Kalesiju i Bosnu i Hercegovinu, sjedište OIZ Kalesija, od 6. aprila 1992. godine, nalazilo se u Raincima Gornjim (na privatnom posjedu Abdulmenafa Husića), odnosno u džematskoj kući na Međašu, gdje je bilo i prije 1988. godine. Dana 14.10.1995. godine u haremu džamije na Međašu postavljeni su temelji prostorija OIZ Kalesija, a time i sjedišta novog administrativnog centra.

Po okončanju rata (1992–1995), ponovo se rađa ideja o gradnji džamije i uredskih prostorija Medžlisa IZ Kalesija. Dana 1.11.1997. godine OIZ Kalesija zvanično je prenio svoje sjedište u Kalesiju Centar. To je historijski trenutak za muslimane ovog podneblja. Od lokacije za gradnju džamije (nedaleko od današnje pošte) odustalo se, a novi kamen temeljac postavljen je 11. septembra 1999. godine u samom centru grada.

MOJ DŽEMAT:   Džemat Mali Lug - Bihać
Gradnja ove džamije završena je 2004. godine. Istinski, najviše želje da ova džamija bude sagrađena uz samo sjedište Medžlisa Kalesija pokazao je Enver ef. Alić, glavni imam MIZ-a Kalesija.

kalesija-15 kalesija-2

Mihrab i portal džamije izrađeni su u maurskom stilu, a ostali dijelovi džamije izgrađeni su u svim poznatim stilovima gradnje vjerskih objekata. S originalno izvedenim arhitektonskim rješenjima Čaršijska džamija u Kalesiji predstavlja pravu rijetkost u našim bosanskohercegovačkim krajevima. Džamija je natkrivena bakrenom kupolom, koja svojim izgledom podsjeća na mnoge perzijske džamije (u Isfahanu, Semerkandu, Buhari), a prozori imaju osmokraki oblik, takozvani zarotirani kvadrat. Uz džamiju je izgrađena lijepo oblikovana munara (u više stilova) s jednom šerefom. Čaršijska džamija svečano je otvorena i predata u posjed Islamske zajednice 27. jula 2008. godine. Džamija je izgrađena sredstvima kalesijskih vjernika uz istaknute vakife Aliju Hadžića i Idriza Salihovića. Alija Hadžić iz Kalesije Gornje vlastitim je sredstvima izgradio džamijsku munaru i minber. U Čaršijskoj džamiji obavljaju se svi propisani namazi, a mektepska nastava održava se dva puta heftično u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. Imamsku dužnost od samog formiranja džemata obavlja Bilal ef. Husić.

Krajem 2015. godine odavno prisutna ideja o formiranju mezarja Čaršijske džamije u Kalesiji konkretizovana je nabavkom adekvatne lokacije u samom gradskom jezgru.

Zemljište je otplaćeno u rekordnom roku uz pomoć Općine Kalesija i plemenitih vakifa, među kojima su se posebno istakli: Ruvejd Imšić, Sead Džafić, Zuhdija Karić, Sead Osmančević i drugi.

Izvor: mizkalesija